Lecția suedeză a discriminării – Focus Prima TV

Lecția suedeză a discriminării

V-am prezentat ieri cazul unei familii de români care a trebuit să se întoarcă din Suedia după ce copilul lor a fost hărțuit și discriminat la școală! Nu este însă singurul care îndură un astfel de tratament. Sunt tot mai mulți români care acum își fac curaj și povestesc. Suntem însă departe de a rezolva astfel de probleme, însă reacții există deja. Unul dintre inspectorii care a aprobat apariția în școli a cărții Copiii Căpșunarilor, a fost demis!

“Copii căpșunarilor”…nu este însă primul episod de discriminare prin care Mario a trebuit să treacă!

Timp de doi ani, cât a învățat la școala din Suedia, Mario a fost deseori agresat verbal și fizic de către colegii lui de clasă. Spune el…doar pentru că era din România.

Cazul lui Mario nu este singular în Suedia. Raluca Nedelea, româncă stabilită în Stochkolm de 13 ani, a trecut printr-o exepriență asemănătoare cu copilul ei când a fost lovit la școală de un alt coleg.

Tot despre cerșetori se vorbește și în cartea… “Copii căpșunarilor” a autoarei suedeze
Sara Olausson. O carte care a ajuns în școala Ronna Skolan din Sodertalje în data de 17 decembrie anul trecut. Am contactat pe unul dintre inspectorii școlari cae trebuia să-și dea acordul pentru acest lucru…și surpriză.

Am contactat școala Ronna Skolan pentru a primi un răspuns în acest caz din partea lor.

În schimb solicitării noastre a răspuns Ambasada Suediei din România.

Am trimis un email și Agenției Suedeze pentru educația. Așteptăm un răspuns. Între timp, unul dintre inspectorii școlari de acolo a fost demis din funcție.

În Uniunea Europeană , orice formă de descriminare sau xenofobie sunt pedepsite prin lege.

Total
0
Shares
Total
0
Share