Liberalizarea pieței energiei / Care este diferența între prețul din serviciul universal și cea mai mică ofertă a furnizorului actual – Focus Prima TV

Liberalizarea pieței energiei / Care este diferența între prețul din serviciul universal și cea mai mică ofertă a furnizorului actual

​Asociația Energia Inteligentă a analizat prețurile dintre serviciul universal și prețul din cea mai mică ofertă a actualilor furnizori de energie, care au statut și de furnizori de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON). În urma analizei a observat că există o diferență mică între prețul de Serviciul Universal și prețul din cea mai mică ofertă a furnizorului actual, cu o singură excepție – ENEL. Ce face ca ENEL să fie atât de diferit față de restul furnizorilor din Serviciul Universal?

Asociația Energia Inteligentă explică de unde această situație aparent imposibilă.

ENEL este furnizorul de Serviciu Universal care se prezintă ca furnizorul cu cei mai mulți consumatori casnici pe piața liberă, respectiv furnizorul care are de gestionat cel mai mic număr de consumatori în Serviciul Universal, cărora după cum observăm le oferă prețuri foarte avantajoase față de prețul de Serviciu Universal, comportament aparent mult diferit față de ceilalți frunizori.

Prima întrebare care se pune este: Cum a ajuns ENEL să aibă un număr atât de mare de consumatori casnici în piața concurențială? Răspunsul poate fi legat de practica acestui furnizor. Am primit mai multe zeci de sesizări de la consumatorii casnici pe platforma Asociației Energia Inteligentă, care arătau că deși aceștia nu au semnat nici un contract în ultimii ani se găsesc în piața liberă conform înscrisului de pe factura de energiei electrică.

Aceeași situație am întâlnit-o personal, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației. În calitate de proprietar al unui apartament în București, a constatat că a fost trecut în piața concurențială, anterior anului 2020, fără a fi înștiințat, respectiv a semna un contract în acest sens. Ulterior acestei măsuri, prețul final al energiei a fost crescut până la nivelul de 0,8194 lei/kWh (12% mai mare decât prețul de Serviciu Universal și cu 32% mai mare decât cel mai bun preț din piață).

Total
0
Shares
Total
0
Share