Liderii europeni se vaccinează cu Astrazeneca – Focus Prima TV

Liderii europeni se vaccinează cu Astrazeneca

Royal Navy medics prepare syringes ahead of giving injections of the Oxford/AstraZeneca Covid-19 vaccine to members of the public at a vaccination centre set up at Bath racecourse in Bath, southwest England on January 27, 2021. – Over 30 new coronavirus vaccination centres were set to open around England this week as Britain’s largest ever innoculation programme continued to gain pace. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) (Photo by ADRIAN DENNIS/AFP via Getty Images)

Europa a devenit prima regiune din lume care a depășit pragul de un milion de decese provocate de noul
coronavirus. Criza epidemiologică este acutizată de apariția noilor tulpini dar și de scandalul în centrul căruia se află AstraZeneca. Pentru a stăvili reticența oamenilor de a se vaccina cu produsul companiei anglo-suedeze, numeroși lideri politici de pe continent au decis să se imunizeze public cu serul controversat.

Campania de vaccinare din cele 51 de țări de pe bătrânul continent înaintează în ritm de melc. Cu 12 vaccinuri administrate la 100 de locuitori, Europa este mult în spatele Americii, acolo unde autoritățile raportează imunizarea a 34% din populație. O problemă a europenilor este accesul la vaccinuri. Este contextul în care Ursula Von Der Leyen, președintelele Comisiei Europene, lansează un avertistment
fără precedent. Va bloca exporturile de vaccin AstraZeneca dacă Uniunea Europeană nu va primi la timp stocurile contractate.

Serul britanic are însă o uriașă problemă de credibilitate. A fost nevoie de intervenția Agenției europene a
Medicamentului pentru a certifica o dată în plus că vaccinul este sigur și eficient. Răul a fost însă făcut. pentru a recâștiga încrederea știrbită, liderii europeni se imunizează pe bandă rulantă cu Astra Zeneca. este și cazul premierului britanic Boris Johnson.

În Slovenia, președintele și premierul țării au fost imunizați la Institutul Național de Sănătate Publică din capitala Ljublana.

Și Angela Merkel spune că în curând se va vaccina cu serul companiei anglo-suedeze.

Cancelarul german dă însă și un alt semnal important. Prima economiei a Europei se arată gata să să cumpere vaccinu rusesc Sputnik V, dacă acesta va fi aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Total
0
Shares
Total
0
Share