Ligia Deca (consilier prezidenţial): România a impresionat prin empatie şi generozitate în cazul refugiaţilor - Focus Prima TV

Ligia Deca (consilier prezidenţial): România a impresionat prin empatie şi generozitate în cazul refugiaţilor

România a impresionat prin “empatie şi generozitate” în cazul primirii refugiaţilor, şi-a depăşit limitele atât prin mobilizare, cât şi prin coordonare şi a trecut de la răspuns de urgenţă la planificare pe termen mediu şi lung, a afirmat Ligia Deca, consilier prezidenţial, marţi, la Conferinţa internaţională dedicată incluziunii în educaţie şi protecţiei copiilor vulnerabili şi refugiaţi.

Departamentul pentru responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile a organizat, la Palatul Parlamentului, Conferinţa internaţională “Învăţând din experienţă, pregătim viitorul – Consolidarea sistemului românesc de educaţie şi servicii sociale prin schimb de experienţă şi de bune practici”.

“România a impresionat deja prin empatie şi generozitate când vine vorba de primirea refugiaţilor care fugeau de conflictul din Ucraina. Am dovedit deja că ne putem mobiliza în toate mediile – în mediul societăţii civile, care şi-a depăşit limitele atât prin mobilizare, cât şi prin coordonare; la nivelul cetăţenilor simpli, care din prima dimineaţă a conflictului s-au dus la graniţă şi i-au primit în casele lor şi le-au oferit tot ceea ce aveau ei mai bun celor care fugeau din calea bombardamentelor; autorităţile centrale şi locale, care au descoperit noi modalităţi de corelare atât cu societatea civilă, cât şi între diferitele niveluri administrative, toate acestea cu sprijinul organizaţiilor internaţionale. România nu s-a mai confruntat cu un asemenea val de refugiaţi (…), nu aveam această experienţă a mobilizării la scară largă. Curba de învăţare a fost foarte abruptă, ne-am depăşit limitele şi am trecut de la răspuns de urgenţă la planificare pe termen mediu şi lung”, a precizat Deca.

Deca a relevat rapiditatea cu care Ministerul Educaţiei a luat decizii pentru ca toţi copiii ucraineni să se poată înscrie în şcolile româneşti, pentru educaţie şi pentru întoarcerea la normalitate, subliniind că toate sistemele pe care le dezvoltă acum statul român vor contribui la creşterea calităţii vieţii şi a integrării educaţionale pentru toţi copiii de pe teritoriul ţării.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share