Lovite fără milă – Focus Prima TV

Lovite fără milă

O tânără din județul Bistrița Năsăud a fost bătută crunt de soțul cu care se află în divorț, în plină stradă. Iar în Caraș Severin, o altă femeie a căzut victimă partenerului supărat că l-a întrerupt de la păcănele. Sunt doar două cazuri din miile de episoade de violență prin care trec femeile din țara noastră. În tot acest timp, o lege care reglementează folosirea brățărilor de monitorizare pentru infractori zace blocată în Parlament din martie, anul trecut.

Sunt imagini greu de privit, surprinse doar în ultimele două zile. În comuna Telciu, din Bistrița Năsăud, o tânără de 20 de ani a fost bătută chiar în apropiere de secția de poliție. Agenții o chemaseră să semneze niște acte pentru divorț. La ieșire o aștepta un taxi. Nu a apucat să urce, pentru că a fost înșfăcată de soțul pe care îl părăsise. Și care de ceva timp o suna și o amenința cu moartea. Niciun polițist nu a însoțit-o, cu toate cu femeia le povestise calvarul prin care trece. Rănile au fost atât de puternice, încât a ajuns la spital. Fără intervenția trecătorilor, lucrurile s-ar fi putut sfârși tragic. Iar într-o comună din Caraș Severin, o femeie a fost bătută cu scaunul de soțul deranjat că venise să-l ia de la păcănele.

Doar anul trecut, 42 de femei au fost omorâte de partenerul de viață sau de un membru al familiei, arată datele Poliției. Unele dintre ele… cu dreptatea în mână. Aveau emise ordine de protecție, dar în lipsa brățărilor electronice, acestea rămân… doar o hârtie.

Un proiect de lege care ar permite legalizarea brățărilor electronice pentru agresori a trecut de Senat în martie, anul trecut. Dar e blocat în Comisia Juridică din Camera Deputaților.

Organizația comunitară Declic a organizat acum în flashmob în fața Parlamentului. Zeci de oameni au sperat să-i facă pe parlamentari să înțeleagă că inactivitatea lor… ucide.

Cum funcționează brățările electronice? În momentul în care agresorul încalcă distanța impusă de instanță prin ordinul de protecție, polițistul care îl are sub supraveghere primește pe telefon o alertă. Poate să sune victima și să o avertizeze că e în pericol, dar și pe agresor, să-i spună să se distanțeze.

Până când viața va deveni o prioritate pentru aleși, specialiștii recomandă ca în situația în care aveți un ordin de protecție, dar cel împotriva căruia este emis încearcă să îl încalce, să strângeți probe. Fie fotografii și filmări cu agresorul în fața casei, fie înregistrări ale apelurilor telefonice. Așa vă asigurați că autoritățile vă vor crede.

Total
0
Shares
Total
0
Share