Lovite fără milă

Lovite fără milă

O tânără din judeţul Bistriţa Năsăud a fost bătută crunt de soţul cu care se află în divorţ, în plină stradă. Iar în Caraş Severin, o altă femeie a căzut victimă partenerului supărat că l-a întrerupt de la păcănele. Sunt doar două cazuri din miile de episoade de violenţă prin care trec femeile din ţara noastră. În tot acest timp, o lege care reglementează folosirea brăţărilor de monitorizare pentru infractori zace blocată în Parlament din martie, anul trecut.

Sunt imagini greu de privit, surprinse doar în ultimele două zile. În comuna Telciu, din Bistriţa Năsăud, o tânără de 20 de ani a fost bătută chiar în apropiere de secţia de poliţie. Agenţii o chemaseră să semneze nişte acte pentru divorţ. La ieşire o aştepta un taxi. Nu a apucat să urce, pentru că a fost înşfăcată de soţul pe care îl părăsise. Şi care de ceva timp o suna şi o ameninţa cu moartea. Niciun poliţist nu a însoţit-o, cu toate cu femeia le povestise calvarul prin care trece. Rănile au fost atât de puternice, încât a ajuns la spital. Fără intervenţia trecătorilor, lucrurile s-ar fi putut sfârşi tragic. Iar într-o comună din Caraş Severin, o femeie a fost bătută cu scaunul de soţul deranjat că venise să-l ia de la păcănele.

Doar anul trecut, 42 de femei au fost omorâte de partenerul de viaţă sau de un membru al familiei, arată datele Poliţiei. Unele dintre ele… cu dreptatea în mână. Aveau emise ordine de protecţie, dar în lipsa brăţărilor electronice, acestea rămân… doar o hârtie.

Un proiect de lege care ar permite legalizarea brăţărilor electronice pentru agresori a trecut de Senat în martie, anul trecut. Dar e blocat în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

Organizaţia comunitară Declic a organizat acum în flashmob în faţa Parlamentului. Zeci de oameni au sperat să-i facă pe parlamentari să înţeleagă că inactivitatea lor… ucide.

Cum funcţionează brăţările electronice? În momentul în care agresorul încalcă distanţa impusă de instanţă prin ordinul de protecţie, poliţistul care îl are sub supraveghere primeşte pe telefon o alertă. Poate să sune victima şi să o avertizeze că e în pericol, dar şi pe agresor, să-i spună să se distanţeze.

Până când viaţa va deveni o prioritate pentru aleşi, specialiştii recomandă ca în situaţia în care aveţi un ordin de protecţie, dar cel împotriva căruia este emis încearcă să îl încalce, să strângeţi probe. Fie fotografii şi filmări cu agresorul în faţa casei, fie înregistrări ale apelurilor telefonice. Aşa vă asiguraţi că autorităţile vă vor crede.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt