Luăm antibiotice ca pe bomboane - Focus Prima TV

Luăm antibiotice ca pe bomboane

Suntem fruntași la consumul de antibiotice! În ultimii 10 ani, românii au luat de patru ori mai multe pastile decât orice alt european. Un fenomen alarmant, spun medicii. Oamenii iau tratament după ureche, cum cred ei mai bine, și ajung să aibă probleme și mai mari de sănătate. Iar farmaciile sunt pline de clienți care vin să cumpere medicamente pentru fel și fel de dureri, fără să treacă mai întâi pe la specialist.

Consumul de antibiotice ajunge la cote îngrijorătoare. Deși astfel de medicamente trebuie luate pentru tratarea și vindecarea unor infecții bacteriene, românii le folosesc și când e vorba de o banală răceală. Si nu numai.

Potrivit unui studiu recent, 50% dintre românii care au răspuns cred antibioticele sunt eficiente pentru durerile în gât,57% cred că ameliorează durerea, iar peste 40% consideră că aceste medicamente ar trebui eliberate în farmacii.

Îngrijorător este și faptul că oamenii iau antibiotice acasă și nu la spital. Potrivit specialiștilor, în lume există peste 100 de feluri de antibiotice. Dar dacă bacteriile dezvoltă mutații, medicii nu vor mai avea cu ce să lupte împotriva lor.

Doar în Europa, peste 35.000 de oameni mor în fiecare an din cauza infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.

Total
2
Shares
Total
2
Share