Lumânări parfumate din ulei alimentar - Focus Prima TV

Lumânări parfumate din ulei alimentar

O linguriță de ulei poate polua chiar și o mie de litri de apă. Nu o spunem noi ci specialiștii în ape uzate care spun că atunci când aruncăm în chiuvetă uleiul pe care l-am folosit să prăjim mâncarea nu facem decât să contribuim la creșterea poluării. Și atunci ce facem cu uleiul alimentar uzat? Soluția vine de la o timișoreancă. Ea a deschis un atelier unde transformă uleiul uzat în lumânări parfumate.

Roxana Țecu este numele timișorencei care a avut ideea reciclarii uleiului alimentar uzat. A pus pe picioare o
înterprindere socială, și în doar câteva luni a reușit să adune peste 2 tone de ulei folosit în gospodării și restaurante.

Odată adunat uleiul, a început partea a doua. Transformarea lui în lumânări. Procedura este simplă, uleiul murdar este centrifugat și astfel sunt eliminate inclusiv microparticulele de sare sau urmele de apă care pot rămâne după gătit. Apoi, uleiul pur este fiert și se adaugă diferite arome.

Peste 2000 de lumânări au fost realizate în acest fel în doar câteva luni, de când mica afacere a fost pusă pe picioare. La crearea lor au lucrat însă persoane cu dizabilități ce provin din instituțiile sociale. 7 angajați au fost cooptați în acest proiect social.

Lumanarile produse în micuțul atelier de la Timișoara se vând online. Și la Cluj, o tânăra absolventă de inginerie
foloseste uleiurile, în special cele vegetale și esențiale. Aceasta a început încă de pe vremea studenției, chiar în
camera de cămin să realizeze săpunuri naturale. Surprinzător, pandemia i-a adus vânzări destul de mari asta pentru că oamenii au învățat să acorde o atenție deosebită iginei personale.

Pe lângă magazinele de profil în care își vinde produsele, pandemia i-a oferit posibilitatea să le vândă și în online.

Total
0
Shares
Total
0
Share