Lungul drum al cartofului - Focus Prima TV

Lungul drum al cartofului

Deși au muncit o vară întreagă, țăranii ajung să-și vândă legumele chiar și cu un leu. Însă, nu de puține ori marfa lor ajunge pe mâna celor care o comercializează și la preț dublu în piețe. Iar asta nu e tot. În mijlocul unei localități din apropiere de București, zilnic se strâng așa zișii producători locali care cumpără de la porțile oamenilor și vând produsele mai departe.

La o distanță de doar 42 de kilometri de Capitală, comuna Lungulețu și-a câștigat notorietatea prin producțiile de cartofi și varză. La târgul en-gros din Lungulețu în fiecare zi este forfotă mare. Comercianții vin de la prima oră cu remorcile și tractoare pline. Deși toți spun că sunt producători locali, se pare că unii nu prea știu ce vând.

Pe unii comercianți din târg însă nu îi interesează atât de mult samsarii care le vând marfa mai scump. Aceștia sunt mulțumiți că își pot vinde produsele și așa.

Târguiala din piață se mută rapid și în fața porților. Doamna Ioana își vinde de 20 de ani varza, cartofii și ouăle. Un kilogram de cartofi îl dă cu doi lei, însă știe că marfa pe care o comercializează ajunge să fie vândută și la preț dublu. Mihaela muncește luni întregi pentru a-și putea vinde marfa. Pentru a nu rămâne cu ea pe masă, aceasta recunoaște că ajunge să scadă foarte mult din preț și nu-i convine când aude cum alții i-o vând mai departe la suprapreț.

Dacă la Lungulețu un kilogram de cartofi este vândut cu doi lei, în piețele din București acesta ajunge la patru sau cinci lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share