Marele război COVID chino-rus. Cum încearcă Rusia şi China să-şi impună vaccinurile pe pieţele din afara UE – Focus Prima TV

Marele război COVID chino-rus. Cum încearcă Rusia şi China să-şi impună vaccinurile pe pieţele din afara UE

Syringes filled with a dose of the Pfizer-BioNTech coronavirus disease (COVID-19) vaccine are prepared at the CHIREC Delta Hospital in Brussels, Belgium January 21, 2021. REUTERS/Yves Herman

În ţările europene non-UE, cele asiatice, africane sau din America Latină, vaccinarea populaţiei nu reprezintă doar o politică de sănătate publică ci şi pretextul geopolitic al noului război comercial dintre Rusia şi China. Cele două state încearcă să-şi impună propriile vaccinuri anti-COVID în ţările care nu-şi permit vaccinurile dezvoltate de firmele occidentale fie pentru că nu au suficienţi bani să le plătească direct, fie pentru că, pur şi simplu, nu fac parte din UE, informează Politico.

În ciuda faptului că nu primise nici măcar o doză de vaccin  la o lună de la începerea campaniilor de imunizare din ţările europene, Ucraina a interzis prin lege vaccinurile anti-COVID produse de Rusia.

În golul lăsat de Rusia, şi-a făcut loc China: Ucraina se aşteaptă să primească între 1,9 milioane şi 5 milioane de doze din vaccinul chinezesc CoronaVac.

De asemenea, guvernul ucrainean a anunţat că se aşteaptă să primească în februarie între 100.000 şi 200.000 de doze cu vaccin Pfizer-BioNTech, prin intermediul programului COVAX creat de ONU pentru asigurarea unui acces echitabil la vaccinul împotriva coronavirusului.

Total
0
Shares
Total
0
Share