Marș pentru morții Timișoarei din 17 decembrie 1989 – Focus Prima TV

Marș pentru morții Timișoarei din 17 decembrie 1989

Suporterii echipei Politehnica Timisoara participa la “Marsul Eroilor” comemorand 31 de ani de la Revolutia din 1989. Timisoara, Miercuri 16 Decembrie 2020, Inquam Photos / Cornel Putan

Nici Pandemia și nici restricțiile nu au reușit să oprească tradiționalul marș al suporterilor timișoreni, organizat în fiecare an în memoria celor uciși în decembrie 89 doar pentru că și-au dorit libertate. De data acesta, însă, numărul participanților a fost mai mic de 100 și a lipsit celebrul spectacol de foc ce avea loc pe una dintre străzile din zona istorică a orașului. A fost și scandal pe străzile Timișoarei, după ce membrii partidului AUR au vrut să aprindă câteva candele pe trepetele Catedralei Mitropolitane. Suporterii i-au
acuzat pe aceștia că își fac campanie pe seama morților din Revoluție.

Ca în fiecare an din ultimii 31, marșul suporterilor alb violet a pornit din Piața Maria, din fața casei pastorului Laszlo Tokes, locul de unde a început Revoluția de la Timișoara. Cei aproape 100 de participanți au purtat flori, steaguri tricolore, steaguri ale Revoluției, cu stema decupată, și pancarte cu mesajul: eroii nu mor. Pe tot drumul au scandat pentru memoria celor uciși în decembrie 1989 la Timișoara doar pentru că au îndrăznit să creadă într-o lume mai bună. Prima oprire a fost în fața Catedralei Mitropolitane, locul în care în 17 decembrie mai mulți timișoreni au fost împușcați.

Cine uită, e complice. Asta spun cei care au ieșit aseară în stradă pentru a menține vie memoria celor uciși în decembrie 89.

Centrul orașului, întreaga zonă pietonală, a răsunat de scandările suporterilor care s-au îndreptat spre clădirea Memorialului Revoluției.

Apoi, suporterii alb-violeți s-au îndreptat spre locul în care martirii neamului au fost înmormântați, Cimitirul Eroilor. A fost și scandal seara trecută la Timișoara, între liderii partidului AUR și mai mulți revoluționari. Aceștia din urmă iau acuzat pe politicieni că își fac campanie pe seama morților din Revoluție. A fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru ca spiritele să se liniștească.

George Simion, liderul AUR, a fost în Piața Revoluției din Timișoara, loc simbolic pentru orașul martir, pentru a le mulțumi alegătorilor pentru votul din 6 decembrie și pentru a aprinde câteva candele pe trepetele Catedralei Mitropolitane. Simion şi-a început discursul fără mască de protecţie, moment în care mai mulţi revoluţionari timişoreni au început să-l huiduie.

Astăzi, Timişoara îşi comemorează morţii. Pe 17 decembrie 1989, la în oraşul de pe Bega cădeau primii martiri sub gloanţele forţelor de represiune.

Total
0
Shares
Total
0
Share