Mărturii din zona roșie – Focus Prima TV

Mărturii din zona roșie

Acum mai bine de 9 luni intra pentru prima dată în zona roșie a unui spital, acolo unde ajung pacienții care suferă de o formă gravă a infectației cu Covid 19. De atunci a salvat viața a sute de oameni. Vorbim despre medicul Monica Cialma, pentru care zona roșie a spitalului Victor Babeș din Timișoara, a devenit a doua casă.

În fiecare dimineață, Monica Cialma își îmbracă costumul de protecție. Își pune masca, ochelarii și vizeta și intră pe rând în toate saloanele pentru a vizita pacienții. O face la fel cum a făcut-o la finalul lunii februarie când la Spitalul Victor Babeș din Timișoara ajungea primul pacient infectat cu noul coronavirus. Atunci, a avut emoții. Acum, lupta cu pandemia i-a devenit o a doua natură. Mulțumirea cea mai intensă o
simte atunci cînd poate spune unui bolnav că a trecut cu bine peste boală.

Totul a început pe 28 februarie 2020. Atunci era adus cu izoleta la spitalul Victor Babeș primul pacient diagnosticat cu noul coronavirus din zona Banatului. De gardă în acea zi era doctorul Monica Cialma.

Avea să fie însă doar începutul. În numai câteva zile, alți doi pacienți infectați cu SARS COV 2 au fost internați. Acum prin mâinile Monicăi Cialma au trecut mii de bolnavi. Nici ea și nici unul dintre colegii săi nu au contractat virusul. O raritate în peisajul medical românesc. Motivul este simplu, spune medicul timișean. Respectă cu strictețe regulile.

Cele 9 luni de pandemie au fost marcate și de numeroase momente dramatice. Când pierzi o viață, când pierzi un paciet, îl ții minte pentru totdeauna! Sunt cuvintele cutremurătoare ale medicului Monica Cialma. Nu de puține ori, în lupta cu virusul, cadrele medicale…au mâinile legate!

Între timp, la Timișoara, numărul tot mai mare de pacienți decedați din cauza COVID 19 a determinat autoritățile să apeleze la o soluție extremă. Trupurile neînsuflețite sunt preluate de un camion frigorific și depozitate pe unul dintre stadioanele din oraș. Acolo rudele celor care au pierdut lupta cu boala îi pot identifica pe cei apropiați.

Total
0
Shares
Total
0
Share