Mașina autonomă, proiectată la Oxford – Focus Prima TV

Mașina autonomă, proiectată la Oxford

O mașină fără șofer, proiectată de către un grup de oameni de știință de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a efectuat primele probe. Poligonul de testare a fost unul ieșit din comun: o rafinărie din Germania, unde a fost amenajat un traseu destul de complicat.

Autoturismul, numit OXBOTICA – de la Oxford și robotica, a parcurs aproape 200 de kilometri pe teritoriul uriașei rafinării din nord-vestul Germaniei. Pe toată periopada cursei, mașina a rulat în sistem autonom. Totuși, din motive de siguranță, pe locul șoferului s-a aflat o persoană, care putea interveni imediat dacă autoturismul nu respecta traseul.

Autoturismul a parcurs destul de lin pe culoarele înguste ale instalației industriale, a trecut prin intersecții aglomerate și a testat mai multe feluri de teren, nu doar asfalt. Mașina a fost pe traseu atât ziua cât și noaptea și experții care au monitorizat-o au încercat să reproducă fidel condițiile de trafic dintr-un oraș.

Potrivit specialiștilor, astfel de vehicule autonome pot îmbunătăți siguranța pe șosele și pot asigura o călătorie fără probleme. Software-ul mașinii poate fi adaptat oricărei alte mașini și poate funcționa fără ajutorul GPS sau al altor aplicații asemănătoare.

Total
0
Shares
Total
0
Share