Medicii, epuizaţi psihic să tot anunţe decese

Medicii, epuizaţi psihic să tot anunţe decese

"Medicina îi pregăteşte, dar nu pentru ce trăim astăzi. Medicii sunt nevoiţi să dea detalii, nu atunci când vine decesul, ci şi până atunci. Stresul este îngrozitor". Asta spune un medic de ATI despre colegii săi nevoiţi să ducă povara veştilor negre transmise către rudele celor care se sting pe patul de spital. Într-un sistem de sănătate copleşit de un număr imens de pacienţi, medicii sau asistenţii storşi şi aşa de putere trebuie să fie de multe ori şi psihologi. În lipsa acestor specialişti ei sunt cei care trebuie să dea rudelor vestea morţii celui drag, nevoiţi să se încarce cu emoţiile acestor clipe crunte.

Un anunţ sec, aproape robotic. Nu e primul şi nici ultimul pentru acest medic. Într-o gardă cu zeci de pacienţi care cer disperaţi ajutor, trebuie să anunţe rudele unui pacient care a decedat. S-a obişnuit însă cu faptul că aceste telefoane sunt mult mai dese faţă de perioada de dinaintea pandemiei. Medicul Liliana Baroiu trateaza de aproape 2 ani pacientii infectati cu covid 19 .

Presiunea pe medic începe însă cu mult înaine de a şti că trebuie să dea telefonul care va frânge inima cuiva. Începe atunci cînd vede ca pacientul are o formă gravă.

Iar în toată această situaţie, sunt spitale care nu au psihologi care ar putea să vină în ajutorul colegilor care dau veştile negre.

În România sunt în jur de 570 de spitale şi 950 de psihologi, ceea ce înseamnă un psiholog sau doi într-un spital. Sunt însă foarte multe spitale în care nu există un psiholog.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt