Medicii, epuizați psihic să tot anunțe decese - Focus Prima TV

Medicii, epuizați psihic să tot anunțe decese

Profimedia

“Medicina îi pregătește, dar nu pentru ce trăim astăzi. Medicii sunt nevoiți să dea detalii, nu atunci când vine decesul, ci și până atunci. Stresul este îngrozitor”. Asta spune un medic de ATI despre colegii săi nevoiți să ducă povara veștilor negre transmise către rudele celor care se sting pe patul de spital. Într-un sistem de sănătate copleșit de un număr imens de pacienți, medicii sau asistenții storși și așa de putere trebuie să fie de multe ori și psihologi. În lipsa acestor specialiști ei sunt cei care trebuie să dea rudelor vestea morții celui drag, nevoiți să se încarce cu emoțiile acestor clipe crunte.

Un anunț sec, aproape robotic. Nu e primul și nici ultimul pentru acest medic. Într-o gardă cu zeci de pacienți care cer disperați ajutor, trebuie să anunțe rudele unui pacient care a decedat. S-a obișnuit însă cu faptul că aceste telefoane sunt mult mai dese față de perioada de dinaintea pandemiei. Medicul Liliana Baroiu trateaza de aproape 2 ani pacientii infectati cu covid 19 .

Presiunea pe medic începe însă cu mult înaine de a ști că trebuie să dea telefonul care va frânge inima cuiva. Începe atunci cînd vede ca pacientul are o formă gravă.

Iar în toată această situație, sunt spitale care nu au psihologi care ar putea să vină în ajutorul colegilor care dau veștile negre.

În România sunt în jur de 570 de spitale și 950 de psihologi, ceea ce înseamnă un psiholog sau doi într-un spital. Sunt însă foarte multe spitale în care nu există un psiholog.

Total
0
Shares
Total
0
Share