Merinde BIO, afumate la sobă

Merinde BIO, afumate la sobă

Sobele caselor dintr-un sat din judeţul Arad au dublă utilizare. În primul rând, încălzesc odăile, apoi, localnicii, afumă slănina şi cârnaţii din carne de porc. Şi nu este numai pentru economie la lemne. Fumul care iese în podul caselor oferă o aromă intensă, specială preparatelor. Obiceiul este unul vechi. Din acest motiv, satul Nadăş este cunoscut în zonă ca satul cu case fără hornuri.

Satul Nadăş se află la poalele unui deal, la 70 de km de mnicipiul Arad. Localnicii cresc porci pentru producţie proprie, însă nu au afumători moderne. Urmează tradiţia din moşi strămoşi şi duc merindele în pod, pentru cel mult două săptămâni. Fumul vine tocmai de la soba folosita la incalzirea locuintei. Cârnaţii, toba, caltaboşul sau slănina afumate în acest fel au un gust aparte.

Şi hrana porcilor este naturală.

Retetele folosite pentru prepararea mezelurilor sunt aceleaşi ca acum sute de ani.

Dupa ce sunt afumate in pod, delicatesele de porc vor umple masa localnicilor in zilele de Craciun.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt