Mesaje capcană pe Facebook - Focus Prima TV

Mesaje capcană pe Facebook

“Seamănă cu tine” sau “ești tu în videoclip”. Sunt cele două mesaje pe care mii de români le primesc zilele acestea pe mesageria Facebook și care vin însoțite de un link. Nu dați în niciun caz click, avertizează experții în securitate online! Accesarea linkului permite atacatorilor cibernetici să preia controlul asupra contului de Facebook. Dacă ați făcut deja această greșeală, schimbați imediat parola.

Mesajele capcană trimise pe Facebook, prin intermediul Messenger, conțin un link. Accesarea acestuia ar conduce la un film sau o poză cu persona căreia i s-a transmis mesajul. Link-ul provine de la o persoană din lista de prieteni, care are dispozitivul deja compromis.

Infractorii cibernetici mizează de altfel pe curiozitate. Odată ce dau click, utilizatorii sunt redirecționați către o
pagină capcană.

Odată ajunși în posesia datelor, atacatorii cibernetici pot posta în numele nostru link-uri către pagini care instalează programe malware, extrem de dăunătoare pentru computer sau telefon. De asemenea, pot folosi parola pentru a încerca să se logheze în alte conturi, cum ar fi cele de email, de stocare online a pozele sau de streaming. Și, cel mai periculos…

În cazul în care ați dat click, Directoratul Național de Securitate Cibernetică vă recomandă în primul rând să
schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autenficarea în doi pași. Și programele antivirus blochează astfel de linkuri periculoase.

Un alt pericol online vine pe email, unde infractorii cibernetici încearcă să păcălească utilizatorii că au reușit să intre în dispozitivele lor și i-au înregistrat în ipostaze intime. De asemenea, amenință că vor trimite mesajele mai departe dacă nu plătiți o răscumpărare.

Total
41
Shares
Total
41
Share