Mii de columbieni uciși de armată, raportați ca luptători de gherilă şi traficanţi de droguri. Soldații primeau medalii și permisii – Focus Prima TV

Mii de columbieni uciși de armată, raportați ca luptători de gherilă şi traficanţi de droguri. Soldații primeau medalii și permisii

Peste 6.400 de civili au fost executaţi sumar şi prezentaţi ca ucişi în luptă în Columbia, de trei ori mai mult decât era estimat până acum în acest scandal al „falşilor pozitivi”, cel mai grav implicând armata în aproape şase decenii de război intern, relatează Agerpres.

Jurisdicţia specială de pace (JEP) a anunţat joi că a stabilit că „cel puţin 6.402 columbieni femei şi bărbaţi au murit şi au fost prezentaţi ilegal ca fiind căzuţi în luptă între 2002 şi 2008”.

Cifrele conferă o nouă dimensiune acestui „fenomen macro-criminal”, potrivit JEP, creată prin acordul de pace din 2016 cu fosta gherilă FARC pentru a investiga crimele grave din timpul conflictului.

Dezvăluirea „falşilor pozitivi”, în jargon militar, a fost unul dintre cele mai mari scandaluri care au implicat armata columbiană în confruntările sale cu rebeliunile de stânga.

Deşi statul-major neagă orice practică sistematică, ofiţerii şi soldaţii au recunoscut în faţa JEP implicarea lor în aceste crime.

Total
0
Shares
Total
0
Share