Mii de oameni la protestul AUR. Mașini vandalizate, protestatari violenți - Focus Prima TV

Mii de oameni la protestul AUR. Mașini vandalizate, protestatari violenți

Inquam Photos / Octav Ganea

Protestul simpatizanților AUR anunțat pentru astăzi în Capitală a degenerat. Cei aproximativ 2 mii de manifestanți
veniți să scandeze împotriva certificatului verde covid au luat cu asalt Parlamentul. Sute de oameni au pătruns în curtea clădirii simbol a democrației românești, în vreme ce jandarmii au asistat impasibili. Cu aleșii în plen, SPP a baricadat ușile Palatului Parlamentului.

Mii de oameni au ieșit în stradă în această dimineață pentru a-și striga revolta față de introducerea certificatului verde. La protestul inițiat de AUR au venit simpatizanți ai formațiunii politice din mai multe zone din țară.

Grupurile de manifestanții s-au adunat în Piața Constituției. De acolo a pornit asaltul către Parlament.

Ceea ce se anunța a fi un protest pașnic a devenit rapid unul marcat de violențe.

În imagini se vede cum oamenii au trecut cu lejeritate de cordonul de jandarmi și au forțat intrarea în Senat.

Potrivit jandarmilor, o încuietoare de la porțile de acces a cedat. Aproape 300 de oameni au năvălit în curtea instituției simbol a democrației românești.

În toiul evenimentelor mai multe mașini au fost vandalizate. Una aparținea ambasadorului Japoniei în România. Alta, unui oficial american.

Protestatarii au dat cu lovit capotele cu pumnii, au aruncat suluri de hârtie în parbrize și au pulverizat spray pe portiere.

În interiorul Parlamentului, aleșii aveau ședință de plen. Vreme de câteva ore, între ei și protestatarii furioși a stat o ușă nesecurizată și dispozitivul SPP menit să apere demnitarii. Din curtea instituției, deputatul și liderul AUR,
George Simion, îndemna la continuarea manifestației.

Odată momentul tensionat depășit, protestatarii au pornit în marș spre Guvern, iar de acolo către Piața Universității. Autoritățile au anunțat că vor ancheta evenimetele de astăzi.

Total
0
Shares
Total
0
Share