Mii de persoane au manifestat la Zagreb pentru dreptul femeilor la sănătate

Mii de persoane au manifestat la Zagreb pentru dreptul femeilor la sănătate

Mii de persoane au manifestat joi la Zagreb pentru dreptul femeilor la sănătate după cazul unei croate căreia i s-a permis să facă întrerupere de sarcină din cauza unei boli grave dezvoltate de făt doar ca urmare a indignării provocate în toată ţara din cauza refuzului iniţial al cererii sale, relatează AFP.

Manifestaţia, organizată sub sloganul "Destul", a avut loc a doua zi după anunţul ministrului croat al Sănătăţii, Vili Beros, potrivit căruia "o comisie a autorizat întreruperea sarcinii" Mirelei Cavajda.

"Vom forţa sistemul de sănătate să respecte femeile", a declarat în faţa protestatarilor Sanja Sarnavka, o activistă pentru drepturile femeilor.

Manifestanţii, adunaţi în piaţa centrală din Zagreb, au reacţionat strigând "Destul, destul!".

Numeroşi demonstranţi au purtat banderole roz cu mesaje precum "Destul cu clericalismul în clinicile ginecologice", "Destul cu refuzul de a oferi o procedură medicală", "Destul cu punerea în pericol a sănătăţii femeilor".

Manifestaţii au fost organizate la Zagreb şi în alte opt oraşe din Croaţia pentru a arăta "solidaritatea cu toate femeile (...) al căror drept la sănătate, garantat de legile din Croaţia, este încălcat zilnic", au subliniat organizatorii.

În această ţară membră UE, grupuri conservatoare, susţinute de Biserica Catolică, fac presiuni asupra guvernului să limiteze dreptul la avort, care este autorizat până în săptămâna a zecea de sarcină.

După această perioadă, se poate face un avort în cazul în care sănătatea femeii sau a fătului se află în pericol grav, sau în caz de viol sau incest.

Însă acest drept este testat din ce în ce mai mult în Croaţia, deoarece mulţi medici refuză să facă întreruperi de sarcină invocând obiecţia de conştiinţă, un drept care le-a fost acordat printr-o lege din 2003.

Mirela Cavajda, mama unui copil, era în luna a şasea de sarcină când medicii i-au diagnosticat fătul cu o tumoare pe creier în aprilie.

Medicii de la un spital din Zagreb i-au spus că fie fătul va muri, fie copilul, dacă se va naşte, va avea probleme grave de sănătate, a declarat ea presei, însă i-au explicat că ei nu pot face nimic şi i-au sugerat să plece în Slovenia.

Patru spitale din Zagreb i-au refuzat cererea de avort, unele fără explicaţii, altele susţinând că nu pot confirma diagnosticul sau că nu au condiţiile necesare pentru a efectua procedura.

Însă, pe baza rezultatului unui RMN, o comisie medicală a concluzionat că sunt îndeplinite condiţiile medicale şi legale pentru a se realiza un avort.

Aproape 90% dintre cei aproximativ 3,9 milioane de croaţi sunt catolici, iar Biserica rămâne foarte influentă în societate.

În 2017, Curtea Constituţională din Croaţia a respins o cerere adresată de mai multe grupuri conservatoare de interzicere a avortului. Aceasta a decis că legislaţia din 1978 este depăşită şi a cerut Parlamentului să o revizuiască.

Sursa> Agerpres

Afla mai multe desprefemeiprotestzagebzagreb
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt