Misiune dificilă pentru Portugalia, care preia președinția rotativă a Consiliului UE. Provocările principale: vaccinarea în UE și banii – Focus Prima TV

Misiune dificilă pentru Portugalia, care preia președinția rotativă a Consiliului UE. Provocările principale: vaccinarea în UE și banii

A picture taken on October 16, 2019 shows the European Union flags floating in the air in front of the European Commission building in Brussels. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) (Photo by KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

Portugalia preia vineri preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, având ca principale obiective pe agendă pregătirea recuperării post-Covid-19 şi încheierea demersurilor care să permită punerea în aplicare a Mecanismului de Rezilienţă şi Redresare.

Preşedinţia germană lasă moştenire un acord pentru planul de recuperare şi buget comunitar pentru perioada 2021-2027, însă sarcina este departe de a fi finalizată. Mai trebuie puse la punct instrumentele care să permită ca fondurile să înceapă să ajungă la statele membre, demers care îi va reveni premierului lusitan Antonio Costa. După ce acordul pentru buget s-a complicat la finalul anului ca urmare a veto-ului Ungariei şi Poloniei din cauza disputei privind statul de drept, nimeni nu garantează că această fază a discuţiilor va fi una uşoară, comentează joi EFE, citată de Agerpres.

Succesul programului de vaccinare în masă în UE va fi una dintre priorităţile de top ale Portugaliei în perioada în care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Ministrul de externe Augusto Silva, a declarat că guvernul de la Lisabona va acorda prioritate dezvoltării depline a strategiei UE de vaccinare gratuită, universală.

Total
0
Shares
Total
0
Share