Modernizarea unui drum, proiect de 37 milioane lei, blocată 533 zile de contestaţii şi procese - Focus Prima TV

Modernizarea unui drum, proiect de 37 milioane lei, blocată 533 zile de contestaţii şi procese

Modernizarea unui important drum judeţean, care leagă oraşul Lipova de judeţul Timiş, a fost blocată 533 de zile din cauza a cinci contestaţii depuse de firme participante la licitaţie şi patru plângeri la Curtea de Apel Timişoara, a anunţat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca, care a criticat legislaţia achiziţiilor publice.

Cionca a spus că “piedicile birocratice” au făcut ca semnarea contractului să aibă loc abia acum, deşi procedura de achiziţie a fost lansată în ianuarie 2020. În martie 2020 au fost deschise cele şase oferte depuse de companii, însă a urmat o serie de blocaje juridice care nu au permis semnarea contractului cu firma declarată câştigătoare.

“A intrat în joc tăvălugul birocratic românesc de care eu tot mă plâng de ani de zile şi, din păcate, lucrurile se schimbă foarte greu. Am avut parte de cinci contestaţii la Bucureşti şi patru plângeri la Curtea de Apel Timişoara, ceva fără precedent”, a spus preşedintele CJ Arad.

Cionca a declarat miercuri, la semnarea contractului pentru realizarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor, că “aceste piedici au întârziat proiectul cu 533 de zile”.

“Sigur, am avut un alt proiect întârziat şi cu 1.300 de zile. Pentru noi, o pierdere de timp. Chiar şi acum pe rolul instanţei la Curtea de Apel Timişoara mai există o plângere depusă de una dintre firme, dar pentru că Guvernul a dat Ordonanţa 3, care modifică mai multe legi – Legea 98 a achiziţiilor publice, Legea 99 a achiziţiilor sectoriale sau Legea 101 – ni s-a permis să semnăm contactul, să începem lucrarea. Profităm de modificarea legislaţiei şi semnăm contractul. Sigur, cu riscul că dacă cei care au făcut plângere la Curtea de Apel vor câştiga, va trebui să ii plătim şi pe ei. Dar sper să nu se întâmple, pentru că deja avem mai multe acţiuni pe care le-au pierdut şi cred că aici este deja un abuz”, a spus Iustin Cionca.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share