Monument istoric îngropat în nisip – Focus Prima TV

Monument istoric îngropat în nisip

Pierdem încă un monument istoric! Pasarela Regală din Mamaia, o bijuterie arhitectonică inaugurată de regele Carol al II-lea acum un secol, va fi acoperită cu nisip. Lărgirea plajelor și nisiparea lor o va înghiți fără milă, pentru că niciun minister n-a vrut s-o protejeze. Vechiul simbol al stațiunii Mamaia de care şi-au bătut joc toate autorităţile va ramane doar o amintire!

Nu există constănţean sau turist care să nu fi surprins în vreo fotografie bijuteria arhitecturală şi nu puţini sunt cei care au sărit de pe planşee direct în mare. Povestea pasarelei din Mamaia începe în anii ’30, când guvernanţii de atunci au decis ca să transforme Constanţa într-o staţiune de importanţă naţională.

Pasarela din Mamaia, monument istoric, a fost abandonată de autorităţi imediat după Revoluţie. Simbol al staţiunii Mamaia, s-a degradat an de an. Recent, s-a pus iar în discuţie demolarea ei, dar, în urma presiunilor opiniei publice, autorităţile au decis să facă o expertiză să vadă dacă mai poate fi salvată. Inginerii au hotărât s-o-ngroape în nisip, ca s-o conserve pentru viitor când cineva o s-o restaureze.

Paradoxal, faptul ca ea va fi-ngropată de nisip e cel mai bun lucru care i se poate întâmpla. Nisipul o conservă ca- într-o cutie impermeabilă, ferită și de valuri și de vânt. Este doar o soluție de moment.

Acum, monumentul este al Ministerului Turismului, și singura lui șansă să nu fie demolat este la Ministerul Culturii. Iar Ministerul Culturii nu a dat niciun semn c-ar vrea să-l salveze.

Total
0
Shares
Total
0
Share