„Ne-au furat haine, bijuterii, sticle de vin și un scuter”. Ucrainenii se întorc în casele jefuite și vandalizate de ruși - Focus Prima TV

„Ne-au furat haine, bijuterii, sticle de vin și un scuter”. Ucrainenii se întorc în casele jefuite și vandalizate de ruși

Când soldații ruși au părăsit satul Novi Bikiv după o lună de ocupație, Natalia Samson s-a întors în casa ei și a descoperit că aceștia i-au furat parfumurile, bijuteriile, niște sticle de vin, un scuter și o colecție de monede vechi.

Câteva zile mai târziu, a mers în școala din sat, unde lucrează ca director adjunct, și a descoperit că rușii luaseră majoritatea computerelor, proiectoarele și alte echipamente electronice.

În biroul directorului, o foarfecă deschisă fusese înfiptă într-un monitor care a fost lăsat în urmă, aparent în încercarea de a se asigura că ceea ce nu putea fi furat e în schimb distrus.

„Oamenii i-au văzut încărcând pur și simplu totul în camioanele Ural, tot pe ce puteau pune mâna”, a spus Samson. Mai multe case de pe strada principală a satului fuseseră jefuite, precum și toate magazinele. Alți săteni au spus că le-au dispărut mașinile de spălat, alimente, laptopuri și chiar și o canapea.

The Guardian a strâns dovezi care sugerează că jafurile comise de forțele ruse nu au fost doar un caz izolat, ci o constantă a comportamentului militar rusesc. 

Mărturiile despre jafurile rușilor au provocat indignare atât în rândul ucrainenilor, cât și în rândul rușilor care se opun războiului.

„Cei care luptă așa nu sunt soldați, ci o gloată”, a scris Vladimir Pastuhov, un politolog rus liberal, care este editorialist la Novaia Gazeta. „În armata rusă jaful este o formă de motivare suplimentară a personalului.”

Total
0
Shares
Total
0
Share