Negocieri dure între PNL, USR-PLUS și UDMR – Focus Prima TV

Negocieri dure între PNL, USR-PLUS și UDMR

Alin Nica presedintele ales al CJ Timis face declaratii de presa in urma unor negocieri esuate intre USR-PLUS si PNL. Timisoara, Timis, Joi 22 Octombrie 2020, Inquam Photos / Cornel Putan

Negocieri dure pentru următorul Guvern. Încă de dimineață, PNL, USR și UDMR au început discuțiile pentru formarea noului Executiv. Cel mai fierbinte subiect este cel al șefiei Camerei Deputaților, pe care și-o doresc atât liberalii, cât și usr-iștii și la care niciunii nu vor să renunțe.

PNL, USR-PLUS și UDMR au început negocierile încă de la ora 9 dimineața. Bătălia cea mai mare se dă între USR și PNL în ceea ce privește o parte din ministere, pe care și le doresc ambele tabere, dar și pe șefia Camerei Deputaților.

Un lucru este cert. Împărțirea se va face în funcție de scorul obținut la alegeri. Iar liberalii vorbesc
despre înființarea două noi portofolii. Turism și Comunicații. Așadar 18 în loc de 16 câte sunt acum. Asta înseamnă că PNL va avea 10 ministere, USR-PLUS șase, iar UDMR două.

PNL nu vrea să renunțe la ministere precum Finanțele, Economia, Dezvoltarea, Justiția, Apărarea, Externele, Internele, Transporturile și Sănătatea.

Pe de altă parte, USR-PLUS nu este de acord cu dorința liberalilor. ((INTRA CARTON)) Așa că au pus ochii pe Finanțe, Transporturi, Dezvoltare sau Fonduri Europene, Justiție și eventual Sănătate. Iar Finanțele sau Justiția sunt o cerință la care nu vor renunța sub nicio formă.

UDMR ar putea să ia Cultura și Mediul, dar și Educația, însă reprezentanții etnicilor maghiari spun că
nu și-ar dori ministere pe care le-au mai deținut în trecut și sub nicio formă doar portofoliile ce mai rămân după ce își împart PNL și USR funcțiile.

Patru nume sunt vehiculate la Finanțe: Ionel Dancă, Lucian Heiuș, Claudiu Năsui sau Bogdan Huțucă.

La Justiție liberalii vor să rămână Cătălin Predoiu, iar cei de la USR îl vor pe Stelian Ion.

Și Dezvoltarea este râvnită pentru bugetul generos pe care îl are, așa că Robert Sighiartău, Florin Roman, dar și Ionuț Moșteanu se bat pentru șefia acestui minister.

USR își mai dorește și ministerulEconomiei, la care liberalii îl vor în continuare pe Virgil Popescu.

Sănătatea este un minister pe careliberalii sunt dispuși să îl cedeze, așa că Vlad Voiculescu sau Cseke Attila ar putea ajunge în fruntea lui.

La Apărare ar putea rămâne Nicolae Ciucă, iar la Externe Bogdan Aurescu.

De asemenea, noul Guvern ar putea avea 3 vicepremieri, câte unul de la fiecare partid. Și dacă în ceea ce privește șefia ministerelor s-ar putea ajunge în cele din urmă la unacord, președinția Camerei Deputaților blochează negocierile. USR îl vrea pe Dan Barna, iar PNL pe Ludovic Orban. Cei de la USR nu vor ceda ușor pe acest punct fierbinte al negocierilor, mai ales că spun clar că PNL nu poate avea și premierul, dar și Camera Deputaților.

În urma negocierilor se va semna și un acord în ceea ce privește toate aspectele și cu acest acord de formare a unei coaliții se va merge luni la Cotroceni.

Total
0
Shares
Total
0
Share