”Nimeni nu vrea să vândă Ardealul, să rupă Transilvania”. Kelemen Hunor, la Insider Politic. - Focus Prima TV

”Nimeni nu vrea să vândă Ardealul, să rupă Transilvania”. Kelemen Hunor, la Insider Politic.

Aflat în platoul Insider Politic, Kelemen Hunor a răspuns întrebărilor lui Sebastian Zaichamm vis-a-vis de autonomie, investiții, coaliție, pensii speciale, salarii și dosare.

Kelemen Hunor: Nimeni nu vrea să vândă Ardealul, să rupă Transilvania. I-am rugat pe competitorii politici: “Nu ne mai băgați în lupta voastră internă”. Nu merită niciun om să fie speriat cu astfel de chestiuni. Am avut o dilemă anul trecut dacă intervenția Președintelui Iohannis făcea parte din lupta politică PNL – PSD sau dacă era o schimbare de paradigmă. Azi pot să spun că a fost parte a luptei politice.

Sebastian Zaichmann: Veți ține la scăderea procentului de populație minoritară pentru folosirea limbii maghiare?


Kelemen Hunor: Pragul de 20% este mult prea mare în relația cu autoritățile. Poate că undeva la 15% se poate ajunge la un consens.

Sebastian Zaichmann: Vi se pare normal ca un ministru al Guvernului României (Eduard Novak) să mulțumească guvernului maghiar pentru o investiție în Transilvania?

Kelemen Hunor: Ce a făcut rău Novak? Nu a facut nimic rău, a fost o investiție de câteva sute de mii de euro.

Sebastian Zaichmann: Unii politiceni români susțin că investițiile guvernului de la Budapesta în Transilvania generează o formă de autonomie a comunității maghiare.

Kelemen Hunor: Sunt prostiile tipice din politica noastră. Când guvernul Elveției, Norvegiei, ca să nu mai vorbim de Uniunea Europeană, investește ceva în România, atunci e o formă de care? E o tâmpenie. Eu resping categoric orice astfel de interpretare.

Trebuie să stăm 4 ani la guvernare, altfel va fi dezastruos pentru fiecare partid în parte, dar mai ales pentru România.

Sebastian Zaichmann: Există posibilitatea să votați o moțiune de cenzură până în 2024?
Kelemen Hunor: Nici nu se pune problema. Cât suntem noi în coaliție nu votăm nicio moțiune. Noi ne-am pregătit, am făcut planurile pentru 4 ani de zile.

În februarie, am întrebat: dacă tăiem sporurile, veniturile lunare vor fi mai mici decât în decembrie? Au zis (nr premierul) că da. Atunci am spus că nu putem face acest lucru.  Nu poți să spui ăn decembrie că păstrezi salariile la fel în 2021 și în februarie să spui că ne-am răzgândit. Nu sunt de acord cu așa ceva.

Sporurile trebuie incluse în salariul de bază. Nu trebuie să dai un salariu mic și apoi să arunci cu sporuri. Nu vor fi tăieri, dar o reașezare trebuie făcută.

Sunt pensii speciale de 20, 30, 70 de mii de lei. Inacceptabil. Nu se pot susține. Nu pot accepta ca cineva să iasă la pensie la 50 de ani, iar pensia să fie mai mare decât salariul.

Sebastian Zaichmann:UDMR a votat pentru înființarea secției speciale pentru magistrați, alături de PSD. Acum veți vota pentru desființarea ei?

Kelemen Hunor: Dintr-o extremă am căzut în altă extremă. Nu am nicio problemă cu desființarea acestei secții, avem o problemă cu locul în care ajung aceste dosare și cine îi va ancheta pe magistrați. Nu vrem ca dosarele să ajungă la DNA, ci la Parchetul General.

Dacă se poate găsi o cale de atac în dosarul 10 august, susțin acest lucru. Nu mi-a plăcut că a fost îngropat acest dosar, așa cum nu mi-a plăcut că a fost îngropat dosarul Revoluției.

Sebastian Zaichmann: Dacian Cioloș a propus o comisie parlamentară de anchetă pe cazul 10 august. Sustineți ideea?

Kelemen Hunor: Nu a propus așa ceva Dacian Cioloș în coaliție niciodată.

Sebastian Zaichmann: Nu în coaliție, pe Facebook.

Kelemen Hunor: Eu pe Facebook nu citesc ce propune Dacian Cioloș, scuzați-mă că nu urmăresc Facebook-ul lui. Când va propune în coaliție, atunci vom discuta.

Sebastian Zaichmann: Dumneavoastră susțineți schimbarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului? V-a deranjat activitatea sa?


Kelemen Hunor: Pe mine nu m-a deranjat. Trebuie să vedem raportul. Cei care au propus schimbarea, PNL și USR PLUS, trebuie să vină cu o analiză.

Total
0
Shares
Total
0
Share