”Nimeni nu vrea să vândă Ardealul, să rupă Transilvania”. Kelemen Hunor, la Insider Politic.

”Nimeni nu vrea să vândă Ardealul, să rupă Transilvania”. Kelemen Hunor, la Insider Politic.

Aflat în platoul Insider Politic, Kelemen Hunor a răspuns întrebărilor lui Sebastian Zaichamm vis-a-vis de autonomie, investiţii, coaliţie, pensii speciale, salarii şi dosare.

Kelemen Hunor: Nimeni nu vrea să vândă Ardealul, să rupă Transilvania. I-am rugat pe competitorii politici: “Nu ne mai băgaţi în lupta voastră internă”. Nu merită niciun om să fie speriat cu astfel de chestiuni. Am avut o dilemă anul trecut dacă intervenţia Preşedintelui Iohannis făcea parte din lupta politică PNL - PSD sau dacă era o schimbare de paradigmă. Azi pot să spun că a fost parte a luptei politice.

Sebastian Zaichmann: Veţi ţine la scăderea procentului de populaţie minoritară pentru folosirea limbii maghiare?


Kelemen Hunor: Pragul de 20% este mult prea mare în relaţia cu autorităţile. Poate că undeva la 15% se poate ajunge la un consens.

Sebastian Zaichmann: Vi se pare normal ca un ministru al Guvernului României (Eduard Novak) să mulţumească guvernului maghiar pentru o investiţie în Transilvania?

Kelemen Hunor: Ce a făcut rău Novak? Nu a facut nimic rău, a fost o investiţie de câteva sute de mii de euro.

Sebastian Zaichmann: Unii politiceni români susţin că investiţiile guvernului de la Budapesta în Transilvania generează o formă de autonomie a comunităţii maghiare.

Kelemen Hunor: Sunt prostiile tipice din politica noastră. Când guvernul Elveţiei, Norvegiei, ca să nu mai vorbim de Uniunea Europeană, investeşte ceva în România, atunci e o formă de care? E o tâmpenie. Eu resping categoric orice astfel de interpretare.

Trebuie să stăm 4 ani la guvernare, altfel va fi dezastruos pentru fiecare partid în parte, dar mai ales pentru România.

Sebastian Zaichmann: Există posibilitatea să votaţi o moţiune de cenzură până în 2024?
Kelemen Hunor: Nici nu se pune problema. Cât suntem noi în coaliţie nu votăm nicio moţiune. Noi ne-am pregătit, am făcut planurile pentru 4 ani de zile.

În februarie, am întrebat: dacă tăiem sporurile, veniturile lunare vor fi mai mici decât în decembrie? Au zis (nr premierul) că da. Atunci am spus că nu putem face acest lucru. Nu poţi să spui ăn decembrie că păstrezi salariile la fel în 2021 şi în februarie să spui că ne-am răzgândit. Nu sunt de acord cu aşa ceva.

Sporurile trebuie incluse în salariul de bază. Nu trebuie să dai un salariu mic şi apoi să arunci cu sporuri. Nu vor fi tăieri, dar o reaşezare trebuie făcută.

Sunt pensii speciale de 20, 30, 70 de mii de lei. Inacceptabil. Nu se pot susţine. Nu pot accepta ca cineva să iasă la pensie la 50 de ani, iar pensia să fie mai mare decât salariul.

Sebastian Zaichmann:UDMR a votat pentru înfiinţarea secţiei speciale pentru magistraţi, alături de PSD. Acum veţi vota pentru desfiinţarea ei?

Kelemen Hunor: Dintr-o extremă am căzut în altă extremă. Nu am nicio problemă cu desfiinţarea acestei secţii, avem o problemă cu locul în care ajung aceste dosare şi cine îi va ancheta pe magistraţi. Nu vrem ca dosarele să ajungă la DNA, ci la Parchetul General.

Dacă se poate găsi o cale de atac în dosarul 10 august, susţin acest lucru. Nu mi-a plăcut că a fost îngropat acest dosar, aşa cum nu mi-a plăcut că a fost îngropat dosarul Revoluţiei.

Sebastian Zaichmann: Dacian Cioloş a propus o comisie parlamentară de anchetă pe cazul 10 august. Sustineţi ideea?

Kelemen Hunor: Nu a propus aşa ceva Dacian Cioloş în coaliţie niciodată.

Sebastian Zaichmann: Nu în coaliţie, pe Facebook.

Kelemen Hunor: Eu pe Facebook nu citesc ce propune Dacian Cioloş, scuzaţi-mă că nu urmăresc Facebook-ul lui. Când va propune în coaliţie, atunci vom discuta.

Sebastian Zaichmann: Dumneavoastră susţineţi schimbarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului? V-a deranjat activitatea sa?


Kelemen Hunor: Pe mine nu m-a deranjat. Trebuie să vedem raportul. Cei care au propus schimbarea, PNL şi USR PLUS, trebuie să vină cu o analiză.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt