Nou maxim istoric pentru dolar. A ajuns la 5.06 lei - Focus Prima TV

Nou maxim istoric pentru dolar. A ajuns la 5.06 lei

Dolarul a atins astăzi, pentru a doua oară consecutiv, un nou maxim istoric. Moneda americană a fost cotată de BNR la 5 lei și 6 bani, în timp ce un euro costă 4 lei și 94 de bani. Scăderea încrederii în moneda europeană și creșterea încrederii în dolar a dus la aceasta situație, spun analiștii. Românii ar putea plăti însă mai mult pentru combustibil, dar și pentru energie, haine sau componente IT.

Moneda americană se apreciază în raport cu euro pentru a doua zi consecutiv și a ajuns pentru prima dată în istorie la peste 5 lei. Un dolar costă 5 lei și 6 bani și este în creștere față de ziua precedentă când a fost cotat la 5 lei și un ban. Asta în condițiile în care moneda euro nu a trecut de pragul de 5 lei până acum și a fost cotat la 4 lei și 94 de bani.

Și decizia Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii de a crește agresiv dobânda de politică monetară a contribuit la aprecierea dolarului.

Uniunea Europeană a accelerat în ultima vreme și producția de valută, ceea ce a dus un curs ridicat al dolarului. Un dolar mai scump înseamnă și importuri mai scumpe. Așa că românii ar putea vedea creșteri de prețuri la pompă, în mall-uri, dar și la energie.

Situația actuală convine Uniunii Europene, spun analiștii, pentru că asigură un stimulent pentru export și inhibă importurile. Numai că pe termen lung, România ar putea avea de suferit din punct de vedere al comerțului din cauza faptului că nu se află în zona euro.

Total
6
Shares
Total
6
Share