Nucile, mină de aur

Nucile, mină de aur

Nucile au devenit, în ultimii ani, o adevărată fabrică de bani. Nu o spunem noi, o spun cultivatorii din ţară. Pe lângă subvenţia anuală pe care o primesc de la stat, au piaţă de desfacere atât în ţară, cât şi în străinătate. Iar investitiile nu sunt mari pentru că nucile nu au nevoie de o atenţie specială. Cum afacerea s-a extins de la an la an, România a devenit cea mai mare producătoare de nuci din Europa.

Ioan Muresan este un agricultor din judetul Alba care, in urma cu noua ani, a decis sa cultive nuci pe cele zece
hectare de teren, pe care le detine in apropiere de Alba Iulia. De profesie inginer miner, si-a petrecut verile, timp de opt ani, in Elvetia, unde s-a specializat in agricultura ecologica. S-a documentat foarte bine asupra cultivarii nucilor si a decis sa planteze cateva soiuri franceze, foarte roditoare si rezistente la seceta. A cumparat nuci in valoare de 20.000 de euro. I-a plantat si in primul an i-a udat de mai multe ori, apoi doar de doua ori pe an Anul trecut a obtinut si prima recolta. Nu au fost cantitati foarte mari, dar in toamna aceasta spera sa obtina mai mult.

Ioan Muresan spune ca nucii au devenit o afacere, mai ales daca ai cultura ecologica. Pe langa subventia de la stat, mai obtii inca 6.000 de euro la hectar, din vanzarea nucilor necojite.

Mircea Trifu este un alt agricultor care s-a profilat pe cultivarea nucilor. A investit si in nucul negru, un soi cultivat,
pentru lemnul deosebit de valoros.

Pretul unui kg de nuci decojite este de 40 de lei in tara, sau 8-9 euro la export.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt