Numărul furtunilor din Alaska s-ar putea tripla dacă actualele tendinţe climatice continuă, avertizează cercetătorii – Focus Prima TV

Numărul furtunilor din Alaska s-ar putea tripla dacă actualele tendinţe climatice continuă, avertizează cercetătorii

Statul american Alaska ar putea fi nevoit să se pregătească pentru mai multe furtuni – alături de alunecările de teren, inundaţiile şi incendiile de vegetaţie pe care acestea le pot provoca – în cazul în care tendinţele climatice actuale vor continua, a avertizat o echipă de oameni de ştiinţă, relatează Reuters.

Două studii sugerează că Alaska, stat american care se încălzeşte rapid, ar putea asista la o triplare a numărului de furtuni până la sfârşitul acestui secol.

Pe măsură ce temperatura aerului creşte, atmosfera reţine mai multă umiditate şi poate provoca, de asemenea, curenţi ascendenţi mai rapizi – doi factori esenţiali în producerea fulgerelor.

Statul Alaska este afectat însă şi de retragerea rapidă a gheţii arctice, ceea ce expune mai multă apă şi permite pătrunderea în atmosferă a unei cantităţi mai mari de vapori, au explicat oamenii de ştiinţă în cele două cercetări conexe publicate în jurnalul Climate Dynamics. Prima a fost publicată în septembrie, iar a doua marţi.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share