Oile crescute alături de lupi. Succesul unei familii de ciobani - Focus Prima TV

Oile crescute alături de lupi. Succesul unei familii de ciobani

Pare incredibil, dar e adevărat. Toți crescătorii de oi sunt îngroziți atunci când vine vorba de lupi, mai ales atunci când nu se pot apăra de animalele sălbatice din cauza legislației care le protejează. Pentru o familie de ciobani, însă, lupii au reprezentat succesul în afaceri.

Începând de miercuri, vânătoarea de lupi a devenit interzisă pe tot teritoriul Spaniei, o decizie care i-a încântat pe unii dintre locuitorii acestei ţări, dar i-a nemulţumit pe alţii, aşa cum se întâmplă în Sierra de la Culebra, o regiune considerată un veritabil paradis atât pentru lupul iberic, cât şi pentru crescătorii de animale în regim extensiv, informează AFP, citată de AGERPRES.

În Sierra de la Culebra, o zonă de circa 70.000 de hectare, situată în regiunea Castilia şi Leon din nord-vestul Spaniei, lupii sunt prezenţi aproape peste tot: pe panouri publicitare, pe tricouri şi în magazinele de suvenire. Despre lup se vorbeşte la singular, ca într-un basm.

În regiunile aflate la nord de fluviul Duero lupul era tratat până acum ca o specie cinegetică, fapt ce permitea vânarea unui anumit procent din totalul exemplarelor, după modelul regiunii Cantabria, unde a fost decretată la sfârşitul lunii iulie eliminarea, în 2021, a unui număr de 34 de lupi (20% din populaţie). Dar, pentru a unifica reglementările la nivelul întregii ţări, guvernul de stânga condus de Pedro Sanchez a interzis vânătoarea de lupi pe întregul teritoriu spaniol, aşa cum s-a întâmplat deja în Franţa şi Italia. Publicat marţi în Monitorul Oficial, decretul a intrat în vigoare miercuri.
„Atunci când este vorba despre o specie rară precum lupul iberic, responsabilitatea conservării sale trebuie să se aplice pe tot teritoriul”, a declarat Hugo Moran, secretar de stat pentru Mediu.

Total
0
Shares
Total
0
Share