Omul care aduce apa - Focus Prima TV

Omul care aduce apa

Un tânăr fermier din Vrancea a reușit într-un an de secetă cumplită să-și salveze mare parte din culturi cu ajutorul sistemului de irigații. Investiția a fost realizată cu fonduri europene, nerambursabile, în valoare de 1.700.000 euro. Teofil Dascălu s-a pregătit pentru agricultură încă de pe băncile școlii și știe că pentru afeceri de succes trebuie să îmbine tradiția cu modernul.

După ce a terminat Institutul de Agronomie din Iași, Teofil Dascălu a plecat pentru șase luni în Statele Unite, unde a lucrat în agricultură. A urmat apoi un master în Italia, cu ajutorul unei burse la Guvern. Toate aceste experiențe l-au ajutat să pună bazele unei ferme în Vrancea.

A început afacerea cu 480 de hectare și cinci angajați. Acum administrează 4.300 de hectare, are 25 de angajați și șapte asociați.

Seceta din ultimii ani l-a făcut să acceseze fonduri europene pentru irigații. Sistemul ultramodern nu a salvat doar afacerea lui. Eeste folosit de mai mulți fermieri din zonă, care s-au asociat. De altfel, întreaga afacere deținută de Teofil în comuna Tătăranu este digitalizată. Are inclusiv stație meteo cu senzori la sol, care fac apa să pornească atunci când e nevoie.

Pentru Teofil agricultura nu este doar afacere, ci un mod de viață. Fermierul este pregătit să împărtășească din experiența lui oricarui începător în domeniu. Primește în practică elevi din școlile profesionale și le acordă și burse. Pentru tinerii care se apucă de agricultură are câteva sfaturi: să aibă mintea deschisă la tot ce e nou și să privească lucrurile în ansamblu, strategic.

Total
1
Shares
Total
1
Share