Oraș românescu, hotspot pentru migrația ilegală – Focus Prima TV

Oraș românescu, hotspot pentru migrația ilegală

Străbat peste 6.000 de km și traversează ilegal granițele a 7- 8 țări dormind sub cerul liber, în adăposturi improvizate, în case părăsite, sau, cei mai norocoși, în centre de refugiați. Vorbim de miile de migranți care ajung în țara noastră an de an și transformă România în punctul de îmbarcare spre o viață mai bună în Vestul Europei. În 2020 politiștii de frontieră din vestul țării au descoperit mii de migranți care au trecut
ilegal granița. Ei au îmbogățit buzunarele membrilor gruparilor de traficanți. Urmăriți în exclusivitate un material realizat de Ovidiu Vărădeanu și George Ștefăniță.

20 noiembrie 2020! Un grup de peste 100 de migranți forțează frontiera dintre Serbia și România în dreptul localității Lătunaș. Echipajele de la sol îi monitorizează cu ajutorul unor autospeciale cu termoviziune în timp ce un elicopter al Inspectoratului General de Aviație îi urmărește din aer. În paralel sunt anunțate autoritățile sârbe care reușesc în cele din urmă să oprească grupul înainte de a atinge linia de frontieră cu România. Alte grupuri, însă, mult mai mici, reușesc să intre în țară ilegal. În total, anul trecut, 4.100 de cetățeni străini au trecul ilegal granița cu Serbia, iar 111 persoane au fost surprinse în tentative de trecere ilegală. Asta spune bilanțul Politiei de frontieră Timiș. Cu toții au ajuns în țară trecând
peste fâșia verde între punctele de trecere a frontierei. Cei mai multi provin din Afganistan, Pakistan, Irak și Siria. Familiile lor au plătit zeci de mii de euro pentru a le asigura transportul până în Germania, Franța, Olanda sau Suedia.

Fiecare țară pe care o parcurg pe drumul spre Occident, eprezintă un obstacol depășit pentru care au însă nevoie de luni întregi. Un asemenea traseu până în România poate dura între 6 luni și 2 ani.

Unul dintre cele mai grele obstacole este frontiera României cu Serbia și asta din cauza polițiștilor de frontieră care monitorizează granița dintre cele două țări. Ultimele luni ale lui 2020 au însemnat un atac continuu asupra frontierei.

Imediat dupa traversare, grupurile sunt preluate de filiera românească. Vorbim de cei care îi duc pe migranți din zona frontierei până în Timișoara sau Arad. Transportul spre locurile de cazare este foarte bine organizat.

În Timișoara, migranții sunt preluați de următorul nivel al grupării infracționale care se ocupă de partea de cazare și hrană. Autoturismele îi lasă câteva sute de metrii de locul cazării de unde sunt conduși pe jos, în grupuri de câte două trei persoane spre pensiunea, apartamentele sau casele părăsite unde vor aștepta timp de câteva zile pentru a pleca mai departe.

Atunci când sunt depistați, migranții solicită drept de azil în România.

Transportul de vest se face, de obicei cu automarfare turcești. Migranții sunt duși până în zona de îmbarcare de șoferi români care primesc locația prin intermediul mesajelor telefonice.

Cele mai multe grupuri sunt depistate în punctele de trece a frontierei de la Nădlac. Migranții sunt debarcați, trimiși înapoi spre centrele de cazare din întreaga țară iar șoferii reținuți. Apoi începe ancheta pentru identificarea celorlalți membrii ai grupărilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share