Orientul Mijlociu îşi epuizează resursele de apă. Lacul Urmia din Iran a secat pe jumătate: „Ziua în care pământul va deveni necultivabil e tot mai aproape” - Focus Prima TV

Orientul Mijlociu îşi epuizează resursele de apă. Lacul Urmia din Iran a secat pe jumătate: „Ziua în care pământul va deveni necultivabil e tot mai aproape”

Schimbările climatice pun o povară şi mai mare asupra ţărilor din Orientul Mijlociu care se confruntă cu penurii severe de apă. Agricultura supravieţuieşte cu ajutorul irigaţiilor, dar înghite o mare parte din resursele de apă aflate la dispoziţia populaţiei pentru băut şi gospodărie, relatează CNN.

Odată ce accesul la apă devine o chestiune de supravieţuire, sunt create premise pentru conflicte regionale şi bătălii efective pentru rezerve împuţinate.  

Sunt deja semnale vădite ale accentuării problemelor cliamtice care ar putea face vaste porţiuni din Orientul Mijlociu nelocuibile, pe măsură ce barajele instalate pe cursuri de apă pentru irigaţii epuizează rezervele subterane înainte ca acestea să poată fi refăcute prin precipitaţii.  

Urmia, cel mai lac salin din Orientul Mijlociu, a secat pe jumătate din suprafaţa sa, ajungând azi la numai 2.500 de kilometri pătraţi de la 5.400 în anii 1990, potrivit datelor Departamenului de Protecţie a Mediului din provincia iraniană Azerbaidjanul de Vest.  

Total
0
Shares
Total
0
Share