Otrava din plămânii noștri - Focus Prima TV

Otrava din plămânii noștri

Copiii noștri respiră un aer tot mai poluat. Mii de elevi sunt expusi zilnic la un aer insalubru, chiar la școală. Un studiu recent arată că poluarea din vecinătatea școlilor a atins valori și de 5 ori mai mari față de limita admisă. Principala cauză rămâne traficul din zonă. Poluarea duce la boli grave și la slabirea sistemului imunitar. Anual în țara noastră mor din această cauză peste 29 de mii de oameni.

27 de școli din Capitală au fost timp de doi ani monitorizate pentru poluare. Un dispozitiv special a fost montat pe această școală din sectorul 6 al Capitalei. Senzorul măsoară calitatea aerului din București, unul dintre cele mai poluate orașe din Europa.

O cauză importantă pentru poluarea din jurul școlii sunt și părinții care aleg să- i aducă pe cei mici la ore cu mașina, spun cei care făcut studiul. Aceștia se gândesc în primul rând la confortul copilului, și nu la ce respiră. Un autoturism care staționează cu motorul pornit poluează de 3 ori mai mult ca unul aflat în mers.

Valorile înregistrate depășesc cu mult limita admisă. În unele cazuri și de 5 ori mai mult. Cele mai mari depășiri s-au inregistrat la indicii de PM10, adică cei rezultați din noxele mașinilor. Aceștia pot cauza astm, cancer pulmonar dar și afecțiuni cardiovasculare.

Medicii spun că expunerea îndelungată la acești factori ne poate face mai sensibili în lupta cu bolile. Pe lângă trafic, la doar câțiva metri de școala nr 163, de exemplu, este un șantier. Utilajele ridică praful, iar aerul din zonă devine irespirabil.

Conform Agenției Europene de Mediu aproximativ 29.000 de români mor în fiecare an din cauza calității proaste a aerului.

Total
5
Shares
Total
5
Share