Pacienții cronici cer redeschiderea spitalului Colentina – Focus Prima TV

Pacienții cronici cer redeschiderea spitalului Colentina

Mii de pacienți cronici care erau tratați la Spitalul Colentina din Capitală înainte de pandemie…nu au mai putut ajunge la medicii la care se tratau de obicei, iar asta a însemnat pentru mulți dintre ei agravarea bolii. Managerul unității sanitare spune că spitalul trebuie redeschis și pentru pacienții cu alte afecțiuni, nu doar pentru cei care au covid 19, și că modul în care este structurat spitalul permite acest lucru. Un oficial al Ministerului Sănătății ne-a declarat recent că se lucrează la un Ordin care prevede reorganizarea spitalelor din Capitală, însă nu a spus și…când se va întâmpla acest lucru și…ce spitale vor reveni la activitatea de dinaintea pandemiei. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

Anne Mary Manolache are Lupus, o boală autoimună care poate provoca inflamații și dureri în orice parte a corpului. Este o afecțiune gravă, caracterizată, printre altele, de perioade acute ale bolii, când toate simptomele bolii se intensifică. Anne a avut un astfel de episod al bolii recent. A ajuns la camera de gardă a Spitalului Universitar.

Firesc ar fi fost însă ca Anne să poată intra în Spitalul Colentina, acolo unde este medicul care îi urmărește starea de sănătate și unde există o secție specială unde sunt văzuți pacienții cu afecțiuni complexe precum este cea a ei. Spitalul Colentina este însă unitate sanitară dedicată exclusiv tratării pacienților cu covid 19 de un an întreg, fiind redeschis anul trecut pentru pacienții cronici pentru perioade prea scurte de timp.

Problema spitalului Colentina este una cât se poate de serioasă și urgentă. Aici se găsesc secții unice în țară, cu specialiști pregătiți să trateze afecțiuni extrem de dificile. În anul de pandemie medicii au tratat numai cazuri de covid 19, fiind nevoiți să lase în urmă pacienți cu diferite afecțiuni care doar aici își găseau tratament și vindecare.

Grav este că, de exemplu, față de 2019, când au fost operați 810 oameni prin programul național de ortopedie, în 2020 numărul acestora a fost de doar 230, iar anul acesta nu a fost operat niciun pacient prin acest program. În plus, la finele lunii trecute 650 de persoane erau trecute pe listele de așteptare pentru endoprotezare.

Managerul spitalului spune că și medicii de mâine vor avea mult de suferit. La spitalul Colentina sunt clinici universitare de top unde fac pregătire foarte mulți studenți la medicină și medici rezidenți, activitate mult diminuată în pandemie.

Nu se știe încă dacă în spitalul Colentina vor putea intra în viitorul apropiat și pacienții care au alte afecțiuni decât covi-19. Acest lucru va fi stabilit cel mai probabil de un Ordin aflat acum în lucru pe masa autorităților din sănătate și care ar trebui publicat cât de curând. Înainte de pandemie, cele peste 800 de cadre medicale tratau în spital anual peste 200.000 de oameni, veniți din întreaga țară.

Total
73
Shares
Total
73
Share