Pacienții, nemulțumiți de lipsa de trasnparență – Focus Prima TV

Pacienții, nemulțumiți de lipsa de trasnparență

Dacă alegeți să vă tratați la spitalele private este bine să știți că în curând acestea ar putea fi obligate să afișeze la vedere prețurile serviciilor medicale. Veți ști astfel de la început câți bani trebuie să scoateți din buzunar, și veți putea alege astfel unitatea saniară care are cele mai bune prețuri. Prevederea este cuprinsă în noul contract cadru al CNAS, aflat acum în dezbatere publică și vizează spitalele private care au contracte cu casele de asigurări. Nu puține au fost cazurile… când pacienții care s-au trezit că, la externare, trebuie să plătească de fapt o avere.

O tânără din București a mers la un spital privat – unde plătea lunar un abonament medical, cu o banală durere, și a aflat că avea, de fapt, apendicită. Femeia spune că medicii de acolo nu au vrut să o opereze, dacă nu plătește pe loc peste 10 mii de lei!

Femeia povestește că au urmat 24 de ore de chin, a mers la mai multe clinici private, și în final, a ajuns să facă peritonită. S-a întors la spitalul unde a fost inițial și a plătit cât i s-a cerut, însă spune că era mai bine să știe de la început ce o așteaptă, mai ales că, suma a continuat să crească.

Intr-un final, femeii i s-au anulat doua facturi . Acum însă speră că alți pacienți să nu treacă prin ce a trecut ea.
Tocmai evitarea unor astfel de situații își propune noul contract cadru al CNAS, aflat acum în dezbatere publică.
Contribuția personală, adică ceea ce trebuie să achite pacienții pentru serviciile medicale pe care le primesc în
spitalele private aflate în contract cu casele de asigurări, este cuprinsă în acest nou contract care va intra în vigoare la data de 1 iulie, după ce va fi aprobat de guvern.

Contribuția personală a pacientului este de fapt diferența dintre tariful decontat de casa de asigurări și tariful practicat de spitalul privat.

Practic spitalul privat trebuie să afișeze prețurile la cerere, astfel încât pacientul să știe ce sume are de achitat. Iată
câteva tarife practicate de unele dintre clinicile private, tarife pe care pacienții trebuie să le cunoască încă de la început, potrivit noului contract cadru.

De exemplu, pentru o operație de apendicită, o clinică privată poate să aibă decontat de casa de asigurări 2000 de lei, iar spitalul să perceapă alți 2000 de lei, sumă în care poate fi inclus onorariul medicului, costurile cu utilitățile dar și costurile cu consumabilele și medicamentele folosite.

La o operație de scoatere de polipi, un spital privat poate percepe 2000 de lei, iar statul să deconteze doar 1000 de lei. Iar la una de by pass cardiac, un spital privat aflat în programul național pentru aceste intervenții poate percepe un cost de 4000 de euro, iar statul să deconteze 1000 de euro. Noul contract cadru aflat acum în dezbatere mai prevede ca, la final, atunci când pacientul se externează din spitalul privat, el să primească automat un decont al cheltuielilor. Acesta trebuie să conțină suma suportată de casa de asigurări și suma pe care o percepe spitalul privat, și pe ce anume a folosit banii, la virgulă. Același decont trebuie trimis și spre casa de asigurări cu care acel spital are contract. În România, 349 de spitale private au contracte cu casele de
asigurări de sănătate, conform datelor furnizate de CNAS.

https://youtu.be/GBIHGqBgWh4

Total
0
Shares
Total
0
Share