Pacienţii, nemulţumiţi de lipsa de trasnparenţă

Pacienţii, nemulţumiţi de lipsa de trasnparenţă

Dacă alegeţi să vă trataţi la spitalele private este bine să ştiţi că în curând acestea ar putea fi obligate să afişeze la vedere preţurile serviciilor medicale. Veţi şti astfel de la început câţi bani trebuie să scoateţi din buzunar, şi veţi putea alege astfel unitatea saniară care are cele mai bune preţuri. Prevederea este cuprinsă în noul contract cadru al CNAS, aflat acum în dezbatere publică şi vizează spitalele private care au contracte cu casele de asigurări. Nu puţine au fost cazurile… când pacienţii care s-au trezit că, la externare, trebuie să plătească de fapt o avere.

O tânără din Bucureşti a mers la un spital privat - unde plătea lunar un abonament medical, cu o banală durere, şi a aflat că avea, de fapt, apendicită. Femeia spune că medicii de acolo nu au vrut să o opereze, dacă nu plăteşte pe loc peste 10 mii de lei!

Femeia povesteşte că au urmat 24 de ore de chin, a mers la mai multe clinici private, şi în final, a ajuns să facă peritonită. S-a întors la spitalul unde a fost iniţial şi a plătit cât i s-a cerut, însă spune că era mai bine să ştie de la început ce o aşteaptă, mai ales că, suma a continuat să crească.

Intr-un final, femeii i s-au anulat doua facturi . Acum însă speră că alţi pacienţi să nu treacă prin ce a trecut ea.
Tocmai evitarea unor astfel de situaţii îşi propune noul contract cadru al CNAS, aflat acum în dezbatere publică.
Contribuţia personală, adică ceea ce trebuie să achite pacienţii pentru serviciile medicale pe care le primesc în
spitalele private aflate în contract cu casele de asigurări, este cuprinsă în acest nou contract care va intra în vigoare la data de 1 iulie, după ce va fi aprobat de guvern.

Contribuţia personală a pacientului este de fapt diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat.

Practic spitalul privat trebuie să afişeze preţurile la cerere, astfel încât pacientul să ştie ce sume are de achitat. Iată
câteva tarife practicate de unele dintre clinicile private, tarife pe care pacienţii trebuie să le cunoască încă de la început, potrivit noului contract cadru.

De exemplu, pentru o operaţie de apendicită, o clinică privată poate să aibă decontat de casa de asigurări 2000 de lei, iar spitalul să perceapă alţi 2000 de lei, sumă în care poate fi inclus onorariul medicului, costurile cu utilităţile dar şi costurile cu consumabilele şi medicamentele folosite.

La o operaţie de scoatere de polipi, un spital privat poate percepe 2000 de lei, iar statul să deconteze doar 1000 de lei. Iar la una de by pass cardiac, un spital privat aflat în programul naţional pentru aceste intervenţii poate percepe un cost de 4000 de euro, iar statul să deconteze 1000 de euro. Noul contract cadru aflat acum în dezbatere mai prevede ca, la final, atunci când pacientul se externează din spitalul privat, el să primească automat un decont al cheltuielilor. Acesta trebuie să conţină suma suportată de casa de asigurări şi suma pe care o percepe spitalul privat, şi pe ce anume a folosit banii, la virgulă. Acelaşi decont trebuie trimis şi spre casa de asigurări cu care acel spital are contract. În România, 349 de spitale private au contracte cu casele de
asigurări de sănătate, conform datelor furnizate de CNAS.

https://youtu.be/GBIHGqBgWh4

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt