Pagube de peste un miliard de euro în agricultură - Focus Prima TV

Pagube de peste un miliard de euro în agricultură

Nu ne-a ajutat nici vremea, dar nici noi nu am știut să ne salvăm recoltele. Acum, când agricultorii trag linie, au ieșit pe plus doar cei care au avut puse la punct sisteme de irigații. Per total, pagubele sunt imense: peste un miliard de euro și mai mult de 800 de mii de hectare de culturi afectate de secetă. Chiar și așa, producția de anul acesta este chiar mai bună decât cea de acum doi ani. Iar grâu avem și pentru export!

Alexandru Degianski este un tânăr agricultor din Banat care cultivă rapiță, floarea soarelui, porumb și grâu. În primavară, la rapiță a avut o producție foarte bună, în toamnă însă veștile au fost proaste. 2022 a fost un an catastrofal pentru porumb.

Anul trecut a obținut, fără irigatii, și 10 tone la hectar de porumb. Acum abia a reușit să irige o parte din suprafața cultivată si așa a salvat o parte de recoltă.

Problema irigațiilor este una generală în România. Fiecare ministru care s-a perindat pe la Agricultură a promis că se va ocupa de acest lucru, dar până acum… niciun rezultat.

În estul țării, în Vrancea, agricultorii au avut apa la discreție pentru irigații. Nu au avut, însă sistemele necesare pentru asta și, din această cauză.

Nu mai puțin de 38 de județe, din 41, au raportat în aceasta vară culturi afectate de secetă. De exemplu, producția de grâu recoltată anul acesta a fost cu 23% mai mică față de cea din 2021. Și, cu toate acestea, s-au obținut peste 9 milioane de tone de grâu, ceea ce asigură necesarul țării noastre, dar și exportul.

Total
1
Shares
Total
1
Share