Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, reabilitat până în 2025 - Focus Prima TV

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, reabilitat până în 2025

Mistuit de un incendiu puternic în vara anului 2018, Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea are șanse mari să își recapete strălucirea, după doi ani în care lucrările au fost sistate din lipsa banilor. Aproape 40 de milioane de lei a alocat, de curând, Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea interioară. Lucrările vor dura aproximativ doi ani.

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost construit între anii 1903-1905, după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy. Clădirea a fost inaugurată de către episcopul Demetriu Radu pe 11 iunie 1905. Construită în stil eclectic, arhitectura clădirii reflectă tendințele arhitectonice ale Imperiului Austro-Ungar. În decursul veacurilor, clădirea devenită simbol al orașului a avut diferite întrebuințări, în funcție de regimul aflat la putere. Ba mai mult, a fost reabilitată la jumătatea deceniului trecut, recăpătându-și astfel, strălucirea de odinioară. Totul până în seara fatidică de 25 august 2018, când un puternic incendiu a mistuit imobilul de patrimoniu aproape din temelii. Peste 100 de pomperi s-au luptat atunci cu flăcările

Până acum, Primăria Oradea a plătit 7,9 milioane de lei pentru refacerea acoperișului și 1,7 milioane de lei pentru reabilitarea fațadelor. Apoi, lucrarile s-au oprit pentru 2 ani, din lipsa de bani pentru refacerea interioarelor.

Ministrul Dezvoltării a semnat zilele trecute ordinul pentru finanțarea reabilitării. Lucrările vor costa aproximativ 39,8 milioane de lei și ar putea începe în primăvara anului viitor.

Arhitectul care s-a ocupat inițial de proiect spune că lucrările în interior vor fi destul de dificile, fiind nevoie de multă pricepere, dar și de componente care nu se mai găsesc pe piață. Pentru reabilitarea interioară, restauratorii vor folosi fotografiile și releveele de dinainte de incendiul din 2018.

Total
8
Shares
Total
8
Share