Parlamentul European ameninţă cu justiţia Comisia Europeană. Motivul: accesarea banilor europeni nu este condiţionată de respectarea statului de drept – Focus Prima TV

Parlamentul European ameninţă cu justiţia Comisia Europeană. Motivul: accesarea banilor europeni nu este condiţionată de respectarea statului de drept

Parlamentul European se pregăteşte să acţioneze în justiţie Comisia Europeană pentru că nu a luat măsuri în vederea aplicării regulamentului cu privire la condiţionarea alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept de către ţările membre, a anunţat joi legislativul comunitar într-un comunicat de presă.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care dă un ultimatum de două săptămâni Comisiei Europene să îşi îndeplinească obligaţiile şi să pună la punct măsurile prin care acordarea fondurilor UE e condiţionată real de respectarea statului de drept. Rezoluţia a fost adoptată cu 506 voturi pentru, 150 împotrivă şi 28 de abţineri, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.  

Noul instrument de condiţionalitate pentru protejarea bugetului UE este în vigoare de la 1 ianuarie 2021 şi se aplică şi fondurilor de redresare. Cu toate acestea, Comisia nu a propus nicio măsură în temeiul noilor norme şi nu a respectat termenul de 1 iunie stabilit de Parlament în rezoluţia sa din 25 martie pentru finalizarea orientărilor privind aplicarea regulamentului.   Această situaţie constituie un temei suficient pentru introducerea de acţiuni în justiţie, afirmă aceştia.

Total
0
Shares
Total
0
Share