Parlamentul Finlandei dezbate o petiţie civilă privind aderarea la NATO - Focus Prima TV

Parlamentul Finlandei dezbate o petiţie civilă privind aderarea la NATO

Parlamentul Finlandei urmează să dezbată marţi o petiţie civilă pentru organizarea unui referendum privind aderarea ţării la NATO, a informat luni seara prim-ministrul Sanna Marin, citată de AFP.

Petiţia a întrunit luni cele 50.000 de semnături necesare pentru sesizarea Parlamentului.

Partidele politice îşi vor face cunoscute poziţiile faţă de demersul cetăţenesc, dar “dezbaterea nu vizează o discuţie mai amplă despre poziţia finlandeză de a adera sau nu la o alianţă militară”, a spus Marin. Ea a adăugat că “este util să aflăm punctele de vedere ale partidelor asupra acestei chestiuni. Din această perspectivă, chestiunea va fi pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare” de marţi.

Anunţul survine după ce un sondaj de opinie a arătat pentru prima dată că majoritatea finlandezilor doresc ca ţara lor să devină membră a alianţei nord-atlantice, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Cele 50.000 de semnături pentru petiţia lansată la începutul săptămânii trecute au fost întrunite încă de vineri.

AFP apreciază că guvernul de la Helsinki nu îşi va schimba poziţia de a nu avea un proiect de aderare la NATO.

Rusia a avertizat vineri că aderarea la NATO a Finlandei sau a Suediei ar avea “repercusiuni militare şi politice grave” – o ameninţare care a mai fost lansată de la Moscova în ultimii ani, consemnează agenţia citată.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share