Pensiile crescu 12,5% de la 1 ianuarie 2023 - Focus Prima TV

Pensiile crescu 12,5% de la 1 ianuarie 2023

Pensiile cresc de la 1 ianuarie cu 12,5%. Anunțul a fost făcut de liderii coaliției, care au ajuns în sfârșit la un compromis. În plus, vârstnicii cu venituri mici vor primi în plus ajutoare din partea statului de până la 1.000 de lei. Procentul de majorare nu este însă suficient ca să acopere rata inflației, de 15,3% în octombrie, spun analiștii, așa că ceea ce se anunță o mărire, este de fapt, o scădere a pensiilor.

Coaliția a decis. Punctul de pensie va crește cu 12,5% și va ajunge astfel la 1.784 de lei. Majorarea este însă mai mică față de ceea ce anunțase inițial, și anume 15%. Așa cum își doreau cei de la PSD, pensionarii cu venituri mici vor primi și ajutoare din partea statului.

De asemenea, cei cu pensii sub 1700 de lei vor primi și anul viitor, o dată la două luni, ajutorul de 250 de lei.
Majorarea pensiilor este însă considerată o scădere de către specialiști. Premierul explică însă că inflația va scădea de anul viitor.

Tot de la 1 ianuarie, persoanele cu handicap vor primi a 13-a indemnizație sub formă de ajutor, iar indemnizația veteranilor și văduvelor de război crește cu 30%. Elevii au fost lăsați însă din nou pe ultimul loc. Alocațiile vor fi indexate cu rata inflației, adică doar 12 lei în plus.

Iar coaliția a decis să mai acorde un ajutor pensionarilor de peste 60 de ani, cu venituri sub 2000 de lei. Vor primi 1400 de lei pentru cheltuielile cu energia, ca să poată acoperi facturile de iarna aceasta și din iarna viitoare. Banii vor fi acordați în două tranșe. Bugetul total pentru toate majorările se ridică la 17 miliarde și jumătate de lei.

Guvernul a decis și să acorde vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru persoanele interesate de fertilizarea in vitro.

Total
0
Shares
Total
0
Share