Pensiile private, imune la pandemie – Focus Prima TV

Pensiile private, imune la pandemie

Pandemia nu a afectat pensiile private ale românilor. Valoarea economiilor a depăsit rata inflatiei. Peste 15
miliarde de euro se regasesc in conturile de pensii private ale romanilor. Cresterea contributiilor la Pilonul II se afla pe lista de prioritati a administratorilor fondurilor de pensii anul acesta, anunta brokerii.

Pensiile private obligatorii, pilonul 2, au realizat în 2020 un andament de trei ori mai ridicat decât rata anuală a inflației, arată datele publicate de Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România.

Fondurile din Pilonul 2 au produs pe parcursul anului trecut un castig de circa 900 de milioane de euro. Daca ne referim la intreaga perioada de functionare, in intervalul 2008-2020, acestea au inregistrat un randament mediu de peste 8 procente, fata de o inflatie anuala de aproape 3%. Numărul de contribuitori la sistemul de pensii private a a ajuns la 7,6 milioane de români.

Creșterea contribuțiilor la Pilonul II este pe lista de priorități a administratorilor fondurilor de pensii anul acesta. Astfel, prima pe lista de modificare legislativă este creşterea contribuţiei la Pilonul II cu un punct procentual, de la 3,75% din prezent la 4,75%, gradual, până în anul 2024. Intre prioritatile din acest an pentru APAPR se numara adoptarea unei legi pentru plata pensiilor private si stabilirea limitei de deductibilitate pentru pensiile ocupaționale.

Total
1
Shares
Total
1
Share