Peste două treimi din populaţia mondială trăieşte în democraţii în declin sau în regimuri autocratice - Focus Prima TV

Peste două treimi din populaţia mondială trăieşte în democraţii în declin sau în regimuri autocratice

Peste două treimi din populaţia mondială trăieşte în democraţii aflate în recul sau în regimuri autocratice, tendinţă accentuată de pandemia de coronavirus, potrivit raportului anual difuzat luni de Institutul pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (IDEA International), citat de EFE.

Raportul “Starea democraţiei în lume, în 2021” constată că numărul democraţiilor liberale este în scădere şi că numărul ţărilor care se îndreaptă spre o direcţie autocratică este de trei ori mai mare decât al celor care se îndreaptă în direcţia opusă.

Ungaria, Polonia, Slovenia şi Serbia sunt ţările europene cu cel mai mare declin al democraţiei. Şi în Turcia s-a înregistrat cel mai mare declin al democraţiei între 2010 şi 2020, se menţionează în raportul IDEA, potrivit Reuters.

Afganistanul, ţară al cărei control a fost luat de militanţi talibani în august, după retragerea trupelor internaţionale, este cel mai dramatic caz din acest an, în timp ce lovitura de stat militară din 1 februarie din Myanmar a consfinţit prăbuşirea unei democraţii fragile. Alte exemple includ Mali, care a trecut prin două lovituri de stat din 2020 şi până în prezent, şi Tunisia, unde preşedintele a dizolvat parlamentul şi şi-a asumat atribuţii sporite.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share