Petiție pentru decontarea radioterapiei stereotactice în România. Dr. Adrian Udrea: “Statul român trimite pacienți în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit” - Focus Prima TV

Petiție pentru decontarea radioterapiei stereotactice în România. Dr. Adrian Udrea: “Statul român trimite pacienți în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit”

Asociația Medisprof, cu o experiență de zece ani în lupta pentru pacientul oncologic și asigurarea gratuității la proceduri medicale costisitoare, a lansat o petiție prin care solicită decontarea radioterapiei stereotactice în România. În acest moment, situația este una paradoxală: statul român trimite pacienți în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit, însă pacienții sunt obligați să suporte costurile dacă aleg să se trateze acasă, în țară.

România, o țară în care în anul 2020 au fost diagnosticate 98.886 cazuri noi de cancer, potrivit datelor International Agency for Research on Cancer, trebuie să ia măsuri pentru alinierea la Planul European de combatere a cancerului. În doar câțiva ani, ar trebui reduse decalaje importante în ceea ce privește prevenția, depistarea timpurie, diagnosticarea și tratamentul, precum și îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer. În practică însă, pacienții încă se lovesc de situații paradoxale, cum ar fi încurajarea lor de a pleca departe de casă, la spitale din străinătate, pentru a beneficia de aceste tratamente. Ulterior, Ministerul Sănătății, decontează aceste tratamente în condițiile în care ele se pot face în România la costuri mult mai mici, respectiv gratuit.

Total
0
Shares
Total
0
Share