Plecați peste graniță, cu gândul acasă – Focus Prima TV

Plecați peste graniță, cu gândul acasă

Sute de kilograme de tobă, pastramă și șuncă, carnați și caltaboși, toate sunt aruncate în tiruri și iau calea străinătații. Sunt bunătățile tradiționale care aprovizionează acum magazinele românești din diaspora. Plecați în țări străine pentru un trai mai bun și fără să se poată întoarcă acasă, în acest an, de sărbători, românii au o alinare în restaurantele care îi atrag cu gustul copilăriei. Patronii români spun că acum au comenzi foarte mari, iar unii chiar au început să livreze și la domiciliu platouri cu mâncare tradițională.

Claudiu a juns în state în urmă cu 9 ani. De 5 ani și-a deschis un restaurant cu specific românesc prin care mai alină dorul românilor stabiliți peste ocean de casă cu preparate tradiționale. În pandemie, magazinul și restaurantul său au avut de câștigat pentru că toți românii au cumpărat cu încredere de la el și nu au mai ales produsele din magazinele americane.

Românul spune că produsele românești sunt extrem de căutate…mai ales de sărbători.

Ajungem în Spania, acolo unde povestea familiei Pleș a uimit întreaga comunitate de români de acolo. În pandemie, aceștia au fost singurii care au deschis, pentru șoferii de tir, un restaurant cu specific românesc și le-au oferit mâncare gratis.

Cozonaci, lebăr, tobă și cârnați. Toate bunătățile le găsim și în acest restaurant din Calpe, Spania. Administratorii restaurantului au hotărât să livreze mâncare tradițională românilor rămași în străinătate.

Anii trecuți, mii de români din Italia și nu numai, se adunau să petreacă împreună sărbătorile de iarnă.

Din păcate, în acest an, nu va mai fi la fel. Acum…ies din România, tiruri încărcate cu bunătăți, și intră… intră cadourile pe care cei rămași în străinătate le trimit celor dragi.

Total
0
Shares
Total
0
Share