Povestea primului „pieton spațial”. Omul care a ieșit în vidul cosmic fără să știe dacă îi va rezista costumul de astronaut – Focus Prima TV

Povestea primului „pieton spațial”. Omul care a ieșit în vidul cosmic fără să știe dacă îi va rezista costumul de astronaut

Moment istoric pentru explorarea spațiului cosmic. În 18 martie 1965, cosmonautul Alexei Leonov a devenit prima persoană care a pășit în spaţiu. Echipat cu un costum de astronaut şi legat cu un cablu lung de 5,35 metri, a rămas în afara navei timp de 12 minute şi 9 secunde, obţinând porecla de primul „pieton spaţial”. Dumitru Prunariu, singurul cosmanaut român care a zburat în spațiu, a vorbit la Digi24 despre semnificația acestui moment și despre Alexei Leonov.

„A fost o premieră pentru umanitate. Aceasta a fost urmată ulterior de numeroase alte misiuni, cu costume mult perfecționate, și cu ore petrecute în exteriorul Stației Spațiale Internaționale. Leonov a fost un erou. Pe atunci se știau foarte puține lucruri despre cum se poate comporta un costum în spațiul cosmic deschis, în vidul cosmic, cum va reacționa omul”, a spus Prunariu.

„Cu foarte multe antrenamente, a ieșit în cosmos, a constatat că costumul lui se umflă, datorită vidului exterior. Cu multă greutate a reușit să se apropie din nou de nava cosmică și a trebuit să depresurizeze costumul aproape până la limita de supraviețuire cu oxigenul pe care îl avea în costum”, a adăugat el.

Leonov a rămas un erou nu numai prin această realizare. În 1975, a fost comandantul părții sovietice într-o misiune comună cu americanii. Pentru prima dată, șefii de stat de atunci au decis să aibă o misiune comună, în plin Război rece”, a adăugat cosmonautul român.

Total
0
Shares
Total
0
Share