Prea puţine centre pentru tratarea AVC

Prea puţine centre pentru tratarea AVC

În fiecare an, aproximativ 55.000 de români suferă un accident vascular cerebral. Dintre aceştia, 30% rămân cu sechele. Trombectomia, o intervenţie care i-ar putea salva se realizează în doar cinci spitale din ţară. În loc de 3.000 de intervenţii pe an, atât cât se estimează că ar fi necesare, în România se fac doar 300.

Datorită trombectomiei pacientul care a trecut printr-un accident vascular acut poate avea în continuare o viaţă normală. Cheagul de sânge este îndepărtat cu ajutorul unui stent fără ca măcar să fie nevoie de anestezie. Timpul este însă esenţial. O astfel de intervenţie poate fi făcută doar în primele şase ore de la apariţia simptomelor.

Numai că în România există doar cinci centre unde se pot realiza trombectomii. Deşi ar fi nevoie de câte unul la fiecare un milion de locuitori. Cele mai multe cazuri sunt rezolvate la Spitalul Universitar din Bucureşti de o echipă condusă de medicul Bogdan Dorobăţ. La Suceava există un astfel de centru din august anul trecut care deserveşte nordul ţării. În 2022 , au fost realizate doar 20 de intervenţii. Centrul se loveşte de o mare problemă: lipsa de fonduri.

Pentru a fi realizate cât mai multe astfel de intervenţii salvatoare, pe lângă bani şi infrastructură medicală, este nevoie şi de mai mulţi medici. Pentru ca un centru să funcţioneaze la capacitate maximă, ar fi necesari patru doctori specializaţi în radiologie intervenţională, în aşa fel încât gărzile să poată fi acoperite.

Statisticile arată că în timpul vieţii un om din şase va suferi un accident vascular cerebral.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt