Prea studioși de mici. Șapte cursuri, la șapte ani - Focus Prima TV

Prea studioși de mici. Șapte cursuri, la șapte ani

Unica.ro

,,Copilul meu face înot, pictură, engleză, chineză, tenis si balet. Iar sîmbăta meditații la română și matematică”. Și copilul are nouă ani. Asta îi auzim spunând pe tot mai multți părinți, care, din dorința de a avea copii excelenți, ajung să îi inscrie la zeci de cursuri și cluburi extrașcolare. Pun astfel o presiune prea mare pe ei și, fără să-și dea seama, îi împing spre epuizare. Psihologii cred că e important să le descoperim talentele celor mici și să le umplem timpul cu activități utile, însă recomandă cel mult 2 cluburi. În rest, joacă și odihnă.

Acestea sunt activitățile pe care le practică fetița lui Dani. Copilul are 6 ani. Mama spune că le-a ales pentru că așa a cerut copilul. La fel fac și alții.

În acest centru de tip after school sunt peste 15 cluburi. Dans, arte martiale, înot, engleză, franceză, italiană, coreană, matematică, robotică, pictură, pian, chitară și canto. De toate pentru toți. Fondatorii centrului spun că si ei au întâlnit părinți care, din dorința de a le oferi tot ce e mai bun copiilor, i-au supraîncărcat. Aici au intervenit profesorii.

Din pacate nu toti iau măsuri. Așa că cel mic ajunge să nu mai aibă timp de odihnă sau joacă, absolut necesare în dezvoltarea sa. La ce poate duce? La burnout sau epuizare pshică.

Soluții de a le descoperi talentele există și fară a ajunge la suprasolicitare. Există școli unde psihologi specializați îi testează pe copii și pot astfel descoperi ce laturi ar trebui dezvoltate și ce domenii evitate. La testare a mers si Daria, care atunci era fetița de 10 și livra tot ceea ce i se cerea. Mama simțea însă că ceva se ascunde sub această perfectiune. De atunci Daria face yoga și dans. Atât. Copilul asta își dorește.

Cu sau fără testare, e important sa stim “cât de mult este prea mult”. Are copilul timp să își facă temele? Doarme cel puțin 8 ore noaptea? Petrece suficient timp cu familia?Se joacă? Dacă nu, atunci este prea mult. Și aici intervine epuizarea și semnele ei clare. Oboseala, deficit de atenție, durere de cap, sensibiltate la răceli, cearcăne și performanțe școalare în scădere.

Total
0
Shares
Total
0
Share