Preţ mai mare pentru curentul electric

Preţ mai mare pentru curentul electric

De astăzi, milioane de români vor plăti mai mult pentru energie şi gaze. S-a tot vorbit până acum despre furnizorii de energie electrică şi piaţa liberă, însă acum încep să apară şi efectele. Consumatorii casnici care nu au trecut încă pe piaţa concurenţială vor găsi în facturi preţuri cu până la 30% mai mari. Şi gazele se scumpesc. Dacă nu aţi făcut-o până acum, puteţi oricând să optaţi pentru un alt furnizor de pe piaţa reglementată.

Din aproape 9 milioane de consumatori casnici, aproximativ 50% au incheiat un contract de furnizare la preţuri
concurenţiale. Asta înseamnă că, fie din confort, fie din neştiinţă, fie din alte motive, milioane de români vor plăti
începând cu 1 iulie preţul pentru serviciul universal - adică preţul reglementat al energiei electrice, care este de până la 30% mai mare decât preţul oferit de furnizori pe piaţa concurenţială.

Specialiştii recomandă, în continuare, să încheiem contracte pentru energia electrică pe piaţa liberă.

Nici la capitolul…citirea facturii, nu pare că stăm prea bine.

Deşi, la prima vedere, anexele facturii par complicate, sunt extrem de importante - aici putem vedea, de pildă, care este preţul pentru energia activă - adică cel negociat - în funcţie de care plătim mai mult sau mai puţin, de la un furnizor la altul.

Specialiştii recomandă să folosim echipamente eficiente energetic - pentru a avea o factura cât mai mică sau să
alegem un tarif binom - cu preţuri mult mai mici la energie electrică pe timpul nopţii. O altă schimbare a fost adoptată astăzi - obligativitarea prezentarii actului de proprietate a locuinţei pentru care se încheie contractul de furnizare a energiei electrice fost înlocuită cu o declaraţie pe propria răspundere.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt