Prețul benzinei, cei mai mare din ultimii 10 ani - Focus Prima TV

Prețul benzinei, cei mai mare din ultimii 10 ani

Avem cel mai mare preț al benzinei din ultimii 10 ani. La pompă plătim deja mai mult de 6 lei pe un litru, iar
economiștii spun că prețul va trece de 7 lei. Cotația ridicată a barilului de petrol, dar și inflația au dus la o creștere a carburantului de 50%, la pompe. Oamenii se plâng că plătesc mult prea mult pentru un plin, iar unii spun că, dacă va continua creșterea, vor renunța la mașini.

Prețul carburanților a atins valori record. La pompe, un litru de benzină este de peste 6 lei. Vorbim practic de cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

Este o creștere de 50% față de aceeași perioadă a anului trecut când, la unele benzinării, prețul motorinei era de 4,5 lei, iar cel al benzinei de 4,7 lei.

Majorarea este puternic influențată și de inflație.

Românii suferă, statul câștigă. Peste jumătate din prețul de la pompă este reprezentat de accize. România este printre țările cu cea mai ieftină benzină după Bulgaria. Cel mai ridicat preț al carburanților îl are Olanda, Suedia sau Finlanda.

Raportat la salarul minim, prețul benzinei din România este mult prea mare. De exemplu, olandezii pot cumpăra 900 de litri de benzină cu un salariu mini, în timp ce românii doar 380 de litri. Chiar și în Slovenia, unde prețul benzinei este de 1,3 euro, aceștia pot cumpăra peste 700 de litri de benzină din salariul minim.

Din păcate prețul carburantilor va continua să crească, iar economiștii spun că, din acestă cauză, în luna noiembrie vom vedea o majorare de 40% la toate serviciile.

Total
0
Shares
Total
0
Share