Preţul mondial al produselor alimentare de bază creşte la cel mai înalt nivel din 2014 încoace, anunţă FAO

Preţul mondial al produselor alimentare de bază creşte la cel mai înalt nivel din 2014 încoace, anunţă FAO

Indicele FAO al preţului produselor alimentare, care urmează variaţialiile lunare ale preţurilor internaţionale ale produselor alimentare tranzacţionate cel mai frecvent - zahăr, uleiuri, produse lactate, carne - a crescut la o medie de 113,3 puncte, cu 4,3% mai mult decât în decembrie 2020, şi a atins astfel cel mai înalt nivel din iulie 2014, precizează FAO.

Zahărul a înregistrat cea mai mare scumpire în ianuarie - cu 8,1% faţă de decembrie -, din cauza unor factori climatici, a unor ”temeri cu privire la disponibilitate” şi a creşterii preţului petrolului şi a cursului realului brazilian.

La cereale, indicele a crescut cu 7%, antrenat de o scumpire lunară cu 11,2% a preţului porumbului, care a înregistrat o scumpire de peste 40% în ultimul an.

Porumbul s-a scumpit atât din cauza apetitului enorm al Chinei, cât şi a unei ”restrângeri a ofertei mondiale”, în contextul unor estimări ale unor stocuri mai mici decât se prevedea în Statele Unite şi unei suspendări temporare a exporturilor în Argentina.

Preţul grâului a crescut cu 6,8% în ianuarie, în contextul în care cel mai mare exportator din lume - Rusia - a hotărât să-şi dubleze taxa de export în martie, aşadar să-şi reducă vânzările.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt