Primăria şi Statuia lui Roland din Bremen

Primăria şi Statuia lui Roland din Bremen

Primăria şi Statuia cavalerului Roland din oraşul hanseatic Bremen au fost înscrise în anul 2004 în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Cele două elemente - Primăria ("Rathaus") şi Statuia lui Roland ("Die Statue von Roland") din piaţa centrală din Bremen, oraş aflat în nord-vestul Germaniei - sunt reprezentări remarcabile ale autonomiei şi suveranităţii cetăţeneşti, ale libertăţii economice, care s-au dezvoltat în Europa în cadrul Sfântului Imperiu Roman.

Vechea primărie a fost construită în stil gotic la începutul secolului al XV-lea, după ce Bremen a aderat la Liga Hanseatică, potrivit paginii de internet a organizaţiei, http://whc.unesco.org. Clădirea a fost renovată în aşa-numitul stil renascentist Weser, din nordul Germaniei, la începutul secolului al XVII-lea. O nouă primărie a fost construită lângă cea veche la începutul secolului al XX-lea, ca parte a unui ansamblu care a supravieţuit bombardamentelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Vechea primărie este o clădire cu două etaje, cu un plan dreptunghiular, de 41,5 metri pe 15,8 metri. Parterul este format dintr-un hol mare cu stâlpi de stejar; a servit negustorilor şi pentru spectacole de teatru. Etajul superior are sala principală de festivităţi de aceleaşi dimensiuni. Între ferestre, există statui de piatră reprezentând împăratul şi prinţul ales, care datează din perioada gotică originală, integrate cu decor sculptural renascentist târziu ce simbolizează autonomia civică. Subteran, primăria are o cramă mare cu o singură hală de dimensiunile parterului cu stâlpi de piatră, care a fost extinsă mai târziu spre vest şi este acum folosită ca restaurant. Noua Primărie a fost rezultatul unui concurs de arhitectură. A fost proiectată de Gabriel von Seidl din München şi construită între 1909 şi 1913. Luând în considerare această evoluţie, Primăria poate fi văzută ca având autenticitate istorică. De asemenea, şi-a păstrat relaţia spaţială stabilită istoric cu clădirile şi pieţele istorice vecine.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt